Kultura
0

Obilježena godišnjica rođenja Franca Prešerna

FENA
Franc Prešern
Franc Prešern
Slovensko kulturno društvo "Cankar" priredilo je večeras Dan otvorenih vrata na godišnjicu rođenja slovenskog pjesnika Franca Prešerna.

Godišnjica smrti najvećeg slovenskog pjesnika Franca Prešerna u Sloveniji se obilježava kao državni kulturni praznik. To je zbog toga što je on napisao i najpoznatiju slovensku pjesmu pod nazivom „Zdravljica“ koja je kasnije postala državna himna Republike Slovenije. Iako se 3. decembar, kao dan rođenja Franca Prešerna u Sloveniji ne obilježava kao praznik, mi smo željeli u sklopu svojih aktivnosti upoznati javnost BiH sa likom i djelom ovog pjesnika, izjavio je generalni sekretar SKD "Cankar“ Samo Čolak.

On je istaknuo i činjenicu da je ovo slovensko društvo i najaktivnije kada su u pitanju slovenske kulturne manifestacije i aktivnosti u BiH.

Umjetnica i pjesnikinja Jasmina Hrustanović povodom ovog dana predstavila je svoju izložbu likovnih radova i poeziju. Specifičnost njene poezije je proizašla, kako je sama kazala, iz slika.

"Počela sam pisati tako što sam opisivala slike. Nakon što sam sanjala jednu sliku opisala sam je tekstom što je bio uvod u moje pisanje poezije", pojasnila je Hrustanović.

Rukotvorine od idrijske čipke koje predstavljaju nacionalnu tradiciju heklanja izložene su kao podsjetnik na tradiciju i kulturu Slovenije.

Ovom događaju prisustvovao je i predstavnik Ambasade Slovenije u BiH Matija Bučar. On je istaknuo da Ambasada Slovenije ima veoma dobru saradnju sa svih 11 slovenskih kulturnih društava u BiH te da podržava svaki vid njihovog rada.

Slovenski pjesnik Franc Prešern rođen je 3. decembra 1800. godine, a umro 8. februara 1849.godine.