Engleska
0

Obilježavanje 250. godišnjice smrti kompozitora Handela

FENA
Turnejom po britanskoj unutrašnjosti, po manjim gradovima i dvoranama koje nisu pravljene za operu, Engleska operska trupa (ETO) obilježava 250. godišnjice od smrti Georga Friedricha Handela.

Georg Friedrich Handel (1685-1759.) bio je barokni kompozitor, poznat po velikim koncertima, operama i oratorijumima, a pisao je i duhovnu i kamernu muziku.

Rođen je u Njemačkoj, u gradu Haleu, živio je u Hamburgu i Hanoveru, zatim od 1706. u Italiji (Venecija, Rim, Firenca i Napulj), a od 1712. godine se stalno nastanjuje u Londonu, gdje je i umro.

Ostavio je veoma obimno muzičko djelo, pored ostalog čak 42 opere i 28 oratorijuma i muzičkih drama.

Njegovo najčuvenije djelo je "Mesija", oratorijum zasnovan na motivima iz Biblije.

Prva opera "Almira" izvedena je u Hamburgu 1705. godine kada je autor imao samo 20 godina.

Handel je uticao na mnoge sljedbenike u periodu prelaza iz baroka u klasicizam, među kojima su Heidn, Mozart i Beethowen.

"On je vladao svim muzičkim stilovima svoga vremena, govorio više jezika, dakle zaista je bio Evropljanin za svaki primjer, što ga čudesno čini aktuelnim i izazovnim i za savremenike", izjavio je Filip Adlung, direktor muzeja u Handelovoj rodnoj kući u njemačkom gradu Haleu.

I u Londonu kao muzej postoji Handelova kuća u kojoj je živio. Handel je, nastanivši se u Londonu, upravljao italijanskom operom Serija na Temzi, a na londonskoj muzičkoj sceni ostao prisutan do kraja života.

Tu je unio novinu u muzičko stvaralaštvo: engleski oratorijum sa arijama i prije svega velikim moćnim horom.

Tu su uspjehe nizale opere "Radamista", "Julije Cezar", "Rodelinda" i druge, ali je bilo i perioda kada je publika negodovala zbog dugih arija na njima nepoznatom njemačkom jeziku.

Handel se, tako, okrenuo i italijanskim arijama, francuskim uvertirama i slavnim engleskim horovima.

Neposredno prije smrti, uoči Uskrsa 1759. godine, Handel je na izvođenju svog "Mesije" svirao orgulje, a "Aleluja" iz tog oratorijuma je danas njegova najčešće izvođena kompozicija, poznata daleko van granica Evrope.

Također je Handelova muzika, pisana za čin krunisanja kralja Georga II, otad uvrštena u ceremoniju prilikom svakog krunisanja u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali je u svijetu poznata i kao muzička tema za takmičenja u kupovima UEFA.

Engleska publika danas opet uživa u Handelovom stvaralaštvu. Trupa ETO na turneji po engleskim gradovima ima program od pet opera.

Ulaznice za opere "kod kuće" prodate su unaprijed i to po cijenama dosad najvišim za ovakvu turneju trupe ETO, kakvu organizira već pet godina, dopunjujući svoj budžet, pošto svega 60 posto sredstava dobija od Britanskog umjetničkog savjeta.

Izvođenje opere "Tolomeo" u engleskom gradiću Malvernu, bilo je organizirano kao u Handelovo vrijeme.

Svaki izvođač, a ima ih samo pet, imao je svoje mjesto na pozornici, jer je Handel poznat po karakterističnim arijama za svakog aktera.