Kultura
0

Obilježavanje 120 godina Zemaljskog muzeja BiH

FENA
"Dan i noć Zemaljskog muzeja BiH" naziv je manifestacije koja je otvorena danas u sklopu obilježavanja 120 godina Muzeja.

Posjetioci će imati priliku da od 14.00 sati do 02.00 sata 21. juna u prostorima Muzeja posjete izložbu tradicionalnih gradskih i seoskih počivala "Budni snovi", izložbu "Simbolika svjetlosti kroz vrijeme", izložbu egzotičnih životinja u Botaničkom vrtu te pogledaju izloženu "Sarajevski hagadu".

Posjetioce je na otvaranju manifestacije pozdravila direktorica Zemaljskog muzeja Aiša Softić, koja je istakla da je uz pomoć Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja, ovaj muzej uspio da se značajno modernizuje i da organizuje seminare, konferencije, izložbe.

Primjer modernizacije Muzeja je i projekt realizovan s Elektrotehničkim fakultetom, a riječ je o virtuelnom muzeju. Naime, kao i većina sličnih institucija u svijetu i Zemaljski muzej BiH sada se može posjetiti putem interneta i "prošetati se" njegovim prostorom. Projekt virtualnog muzeja predstavila je voditeljica projekta Silva Rizvanović.

Ministrica nauke i obrazovanja Mediha Alić istakla je da je riječ o instituciji od značaja za BiH, koja je sačuvala kontinuitet i postojanje najviše zahvaljujući entuzijazmu zaposlenih.

U okviru manifestacije bit će organizirane i radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta te prezentacija prapovijesne unikatne grivne i koncert dua harmonika koji će biti održan večeras u ponoć.