Kultura
0

Obilježavanje 100 godina od rođenja Skendera Kulenovića

FENA
Tradicionalna, 12. književna manifestacija „Dani Skendera Kulenovića“ počinje sutra i trajat će do 15. oktobra, a ove godine obilježava se i značajan jubilej - 100 godina od rođenja ovog velikog pisca.

Manifestacija počinje književnim karavanom kroz osnovne škole Unsko-sanskog kantona, u kojima će učenicima svoja djela interpretirati brojni književnici, među kojima: Kemal Coco, Husein Dervišević, Senudin Jašarević, Mehmed Smajić, Šimo Ešić, Ismet Bekrić i drugi.

U Kantonalnoj i univerzitetskoj biblioteci u Bihaću u četvrtak će biti održan okrugli sto o temi „Skender Kulenović - pjesnik, prozaist, dramaturg“, u kojem učestvuju Miljko Šindić, Muhamed Dervić, Vildana Pečenković i Senudin Jašarević.

U petak će biti upriličena promocija sabranih djela Skendera Kulenovića u izdanju Bosanske riječi Tuzla te dodjela javnih priznanja - plaketa, u Bosanskom Petrovcu. Tome će prethoditi polaganje cvijeća na bistu Skendera Kulenovića i obraćanje domaćina ispred Spomen-biblioteke "Skender Kulenović".

Planiran je i obilazak muzejske postavke - omaža Skenderu Kulenoviću u Spomen-biblioteci te razgledanje izložbe Udruženja likovnih umjetnika Unsko-sanskog kantona u Galeriji "Jovan Bijelić" u ovoj općini.