Zbog nedostatka novca
0

Obavljeno svečano zatvaranje NP Mostar

Piše: T. Sekulić
Zatvaranje Narodnog pozorišta Mostar, Foto: Samir Šehić/Fotoservis.info
Zatvaranje Narodnog pozorišta Mostar, Foto: Samir Šehić/Fotoservis.info
Danas je Narodno pozorište Mostar trebalo proslaviti 60 godina postojanja, no umjesto transparenta o nekoj premijeri na zgradi pozorišta je transparent s natpisom 'SRAMOTA!'. Djelatnici i prijatelji ove kulturne ustanove održali su komemorativnu sjednicu, te simbolično i, nadajući se, privremeno zaključali vrata mostarskog pozorišta.

Za sve poštivaoce umjetnosti danas je bio veoma tužan dan. Narodno pozorište grada na Neretvi zaključalo je svoja vrata.

"Ovo je posljednji vapaj u pomoć! Danas umjesto da slavimo 60 godina postojanja mi smo napravili komemoraciju povodom gašenja svjetla na sceni. Krivci se znaju! Gradske vlasti ni nakon godinu dana nisu bile u stanju izabrati gradonačelnika i zbog toga trpimo svi! Za nas nema novca u budžetu! To je sramota!", kazao je Šerif Aljić, direktor Narodnog pozorišta za Sarajevo-x.com.

Narodno pozorište Mostar istrajavalo je svih 60 godina. Prolazilo je kroz brojne ekonomske krize, no svjetla na pozornici nisu bila gašena. Mostarsko pozorište je sve te godine predstavljalo jednu od najznačajnijih bosanskohercegovačkih kulturnih institucija, no nemar gradskih vlasti doveo je do gašenja ove ustanove.

Naime, Gradsko vijeće Grada Mostara je 2007. godine je bez ikakve naknade osnivačka prava nad Pozorištem ustupilo Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji ta prava ni do sada nije preuzeo.

Tako je mostarsko Narodno pozorište ostalo bez izvora finansiranja, jer ih ni gradske ni kantonalne vlasti nisu planirale u raspodjeli novca iz budžeta, nakon čega su 33 zaposlena u pozorištu ostala bez svojih redovnih primanja.

"Nama djelatnicima Narodnog pozorišta posao kojim se bavimo nije hobi, to je naša profesija! No, gradske vlasti nam ne dozvoljavaju da radimo. U privremenom proračunu budžeta nema novca za nas i to je i više nego sramota!", završio je Aljić.