Kultura
0

O novom albumu Baba Zule

Sarajevo-x.com
Priča počinje u Istanbulu, rodnom gradu članova grupe Baba Zula. Kuće u kojima se živjelo a koje su danas historijski spomenici, uličice u kojima su se djeca igrala a koje su danas zaboravljene, Bosfor u kojem se nekada plivalo a koji je danas zagađen, samo su neke od uspomena koje se prenose s generacije na generaciju, a koje Baba Zula želi podijeliti s publikom.

Priča se prenosi kroz muziku koja, iako stvarana izvan ovog grada, u sebi nosi dubok pečat Istanbula.

Članovi grupe Baba Zula jedni su od istaknutijih znalaca kada je u pitanju povijest tradicionalnih turskih muzičkih instrumenata. Njihova akademska naobrazba u kombinaciji sa historijskim i kulturnim naslijeđem i radoznalošću, čine ih u muzičkom smislu sklonima eksperimentiranju.

Tokom godina Baba Zula na albumima i koncertnim nastupima sarađuje sa brojnim turskim i međunarodnim umjetnicima. Međutim, na njihovom posljednjem albumu Kökler (što u prijevodu znači korijeni) vratili su se korijenima, odnosno, prvobitnoj postavi Baba Zule kao trija, uz saradnju sa pjevačicom Brennom MacCrimon. Drugi, manje očit razlog nastanka “Korijena” jeste nova perspektiva koju ovaj album daje oriental dubu, stilu koji je grupa Baba Zula utemeljila.

“Kökler” posjeduje analogni, autentični rock ’n roll zvuk na kojem su članovi Baba Zule odrastali krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća. Koristeći turske tradicionalne instrumente, korijeni Baba Zule su osnova za njihove muzičke eksperimente, koji su, barem sudeći po broju posjetilaca na njihovim koncertima, više nego uspješni.

Kako sami vole istaći, njihova muzika proizvod je savremenog megalopolisa. Vrlo zabavan, uzbudljiv, ekscentričan, energičan i osoben album, duboko ukorijenjen u tradiciji Istanbula.