Kultura
7

O minutama, malim stvarima i očevima na drugoj večeri NAFF-a

Klix.ba
Drugi dan festivala animiranog filma NAFF započeo je jutarnjim predavanjem člana stručnog žirija, redatelja, animatora i profesora na zagrebačkoj ALU, Darka Kreča. koji je prisutnima na zanimljiv način govorio o izazovima ali i mogućnostima koje stoje pred suvremenom animacijom.

Kreč je ujedno i predstavio rad Odsjeka za animaciju pri zagrebačkoj ALU koja ove godine obilježava petnaestu obljetnicu rada.

Ipak, svoj je finale drugi dan imao početkom večernjih projekcija. A one su, kao i dosad, spojile različite kulture i krajeve svijeta.

Film svakako vrijedan pažnje, donijela je u Neum mlada izraelska autorica, Mizmor Watzman čiji se ostvaraj "Tako mala stvar", ujedno i njen diplomski uradak, vrti oko upečatljivog jesenskog prikaza prvog djetinjeg susreta sa smrti.

Još jedno umijeće koje je sinoć publiku, a vjerujemo i žiri, ostavilo bez daha, stiglo je iz susjedne Hrvatske, zajedno sa autorom Krešimirom Zimonjićem. Film naziva "Minute“ u koje je Zimonjić doslovno "istresao“ bujicu mašte i kreativnosti, animacijom neodoljivo podsjeća na "Malog princa“.

U središtu filma nalazi se život usamljene djevojke, no autor se uspio dotaći čak i političkih konotacija u kojima se svijet posljednjih desetljeća nalazi. Zanimljiv film, izvrsna muzika iz ruku Veljka Zimonjića, a sve pod produkcijskom palicom Vinka Brešana.

Spomenuti ćemo još i njemački uradak "Svadbena torta", koji prati samo naizgled sladak život okusa marcipana novopečenog bračnog para; finski "Nemam kad disati“ o ocu koji se na sve muke snalazi sa dvoje male djece; također hrvatski "Zulejka, legenda Ogulina“, ali i upečatljiv španski uradak "Otac“, koji prati sredovječnu Argentinku što brine o svom nepokretnom ocu - vojniku. Sudeći prema korištenju realnih audio isječaka argentinskih majki koje traže svoju djecu otetu za vrijeme vojne hunte argentinskog Prljavog rata, ali i ravnodušnosti kojom glavna protagonistica zrači u odnosu na svog bolesnog oca, za pretpostaviti je kako se radi o čovjeku koji je bio na strani hunte koja je zločine počinila.

Večeras se program, bez obzira na najavu lošeg vremena nastavlja. Jedanaest novih filmova čekaju na ocjene stručnog žirija, ali i na posjetitelje čijim se brojem NAFF zasad može samo pohvaliti. Neumljani su, očito, željni kulturnih događanja.