Kultura
102

"O ljubavi": U prodaji novi album ansambla Halka

Klix.ba
Naslovnica albuma
Naslovnica albuma
Nakon izvrsnog prijema na koji je kod publike i kritike naišao prvi album ansambla Halka nastao u produkciji Gramofona 2013. godine, od danas je u prodaji novi album ovog petočlanog ansambla pod naslovom "O ljubavi".

Članovi Halke – pjevač Božo Vrećo, gitarista Dino Šukalo, pijanista i harmonikaš Adis Sirbubalo, basista Edvin Hadžić i perkusionista Anes Beglerbegović za novi nosač zvuka odabrali su repertoar od 12 pjesama.

Album je producirao Edin Zubčević za izdavačku kuću Gramofon, pjesme su u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru snimili Eric Bajramović i Edin Zubčević a miks i mastering je Gramofon i ovaj put radio u Bauer Studios u Ludwigsburgu u Njemačkoj.

Album O ljubavi donosi neke od najznamenitijih pjesama Radeta Jovanovića Kada sretneš Hanku i Negdje u daljine, Selvera Pašića Ah ljubav ljubav, Safeta Kafedžića i Zaima Imamovića Žita zlatom klasaju poznatu pod naslovom Hajd’mo draga lugu zelenome.

Halkin drugi album donosi i tradicionalne pjesme odnosno pjesme nepoznatih autora – "Tamburalo momče uz tamburu" otvara album na kojem se nalaze i sevdalinke "Mislio sam svaki dan" i "Tužno vjetri gorom viju". Na albumu su i dvije pjesme za koje tekst i muziku potpisuje pjevač Halke Božo Vrećo – "Koliko su teška tuđa milovanja" i "Biser-Naza", kao i pjesme "Nađija" Hašima Muharemovića, "Rane moje" Aksentija Šoškića i "O sabahski tihi vjetre" za koju je muziku napisao Hašim Muharemović na tekst Hafiza Širazija.

Aranžmane za svih 12 pjesama uradili su članovi Halke, a njihov novi album možete kupiti u CD shopu Magaza po cijeni od 8 KM, kao i na drugim prodajnim mjestima.

Halka je prošle subote u Beču započela svoju promotivnu turneju koju naredne sedmice nastavlja u Zagrebu, u dvorani Vatroslava Lisinskog, nakon čega će uslijediti koncert u Cankarjevom domu u Ljubljani, kao i koncerti u Podgorici i Beogradu. Planirano je da Halka u okviru promotivne turneje održi i nekoliko koncerata u Bosni i Hercegovini.

Na YouTube kanalu Gramofona poslušajte neke od pjesama objavljenih na albumu ansambla Halka "O ljubavi".