Država na potezu
25

NUBBiH dobio struju, ali za spas je potrebno trajno rješenje

Piše: A. Dž.
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zahvaljujući donaciji načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže od 5.000 KM, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH više nije u mraku. No, riječ je o privremenom rješenju, jer Elektroprivredi duguju 20.000 KM, napominju iz NUB-a.

Podsjetimo, sredinom prošle sedmice Nacionalna i univerzitetska biblioteka je ostala u mraku zbog neplaćenog duga za električnu energiju, čime je bio blokiran rad NUBBiH, ali i rad 45 biblioteka u BiH - aktivnih članica kooperativnog online bibliografsko-informacijskog sistema i servisa BiH (COBISS.BH).

"Najvažnije je da smo za sada uspjeli osposobiti rad COBISS-a, ali je poznato da je naš dug za struju puno veći od 5.000 KM, a osim toga imamo blizu 90.000 KM duga za grijanje", kazali su nam iz ureda direktora.

Na sjednici Vijeća ministara, koja je trebala biti održana danas, a koja je odgođena za četvrtak, trebao bi biti razmatran prijedlog odluke o dodjeli granta institucijama kulture.

Prema za sada dostupnim informacijama, aplikacija NUBBiH je odbijena pod izgovorom da nije validna. No, iz NUBBiH tvrde da su poštovali sve kriterije prilikom izrade aplikacije i izražavaju nadu da će im grant biti odobren.

Svi problemi NUBBiH i ostalih šest institucija kulture od državnog značaja (Zemaljski muzej, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH, Historijski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH i Kinoteka BiH) proističu iz neriješenog pravnog statusa i indolentnog odnosa vladajućih struktura.

Podsjetimo, Zemaljski muzej je nakon 124 godine rada najavio da će 04. oktobra zatvoriti svoja vrata.

Ostaje da se vidi da li će vlastodršci u čijim rukama su sudbine institucija kulture, učiniti bilo šta, ili će u skladu sa dosadašnjom praksom dozvoliti da se gašenjem ovih institucija ugasi i nada u bolju budućnost.