Narodno pozorište Sarajevo
0

Novu umjetničku sezonu otvara opera "Traviata"

FENA
Verdijevom "Traviatom" u izvedbi Opere Narodnog pozorišta Sarajevo 23. septembra će biti otvorena umjetnička sezona 2009./2010. u toj teatarskoj kući.

Riječ je o najuspješnijoj predstavi prošle umjetničke sezone u Operi NP Sarajevo, koja će biti izvedena u 19.30 sati, saopćeno je iz NP Sarajevo.

Predstavu će, pod dirigentskim vodstvom Andrije Pavliča i u režiji Ogniana Draganofa, izvesti ansambl Opere NP Sarajevo, zajedno s orkestrom Sarajevske filharmonije.

U predstavi dominantnu pjevačku partiju ima Aida Čorbadžić-Valka, nova zvijezda Opere u Sarajevu, te Kisun Kim.

Opera NPS će i prije zvaničnog otvaranja nove umjetničke sezone 11. septembra odigrati popularnu operu za mlade "Aska i vuk" Horozića i Alispahića, pod dirigentskim vodstvom Darija Vučića i u režiji Ozrena Prohića.

Nova umjetnička sezona Sarajevske filharmonije bit će otvorena 18. septembra. Simfonijskim će orkestrom dirigirati jedna od najmarkantnijih osoba glazbene scene regiona, dirigent Uroš Lajovic.

Drama NPS 26. septembra će izvesti predstavu "Balada o Omeru i Merimi" Ferida Sokolovića u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića, a dva dana ranije, na maloj sceni En Face, 24. septembra će biti izvedena predstava "Ponoćna igra" Dubravka Jelačića Bužimskog u režiji Gradimira Gojera.

Kraj septembra rezerviran je za predstave Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, kada trebaju biti izvedeni "Pepeljuga" Štrausa mlađeg u koreografiji i režiji Vasilija Medvedeva i "Palčica" Andersena u koreografiji i režiji Nermine Damian.