Kultura
6

Novosarajevski književni susreti od 22. do 24. augusta

FENA
Međunarodna kulturna manifestacija Novosarajevski književni susreti 2013, njeno šesto izdanje, ove će godine od 22. do 24. augusta u Sarajevu u organizaciji Udruženja za kulturu Novo Sarajevo okupiti brojne autore iz BiH i zemalja regije te obogatiti ljetnu kulturnu ponudu grada.

Ovaj će put na manifestaciji učestvovati 86 autora iz 15 zemalja, a donijet će predstavljanje niza knjiga, kao i regionalnog književnog stvaralaštva.

Predsjednik Udruženja za kulturu Novo Sarajevo Ibrahim Osmanbašić istaknuo je za Fenu da su ovogodišnji susreti specifični jer će u programu učestvovati znatno veći broj učesnika iz drugih zemalja od prethodnih godina.

  • Imaćemo goste iz 15 zemalja, a specifično je što je ovaj put znatno veći broj autora iz susjedne Hrvatske, Srbije, te čitave BiH. Ne bih posebno izdvajao nikoga od autora, jer je koncept susreta dati priliku svima da se predstave - kazao je Osmanbašić.

Na manifestaciji će biti predstavljeno 20 novih knjiga autora iz Hrvatske i Srbije, ali i BiH koji su u zadnje dvije godine objavili novi naslov.

Centralni događaj manifestacije predstavljat će međunarodna književna večer koju će 24. augusta obilježiti predstavljanje zbirke radova učesnika manifestacije "Izvan dometa", te učešće brojnih domaćih i stranih autora iz Srbije, Slovenije, Njemačke, Engleske, Francuske, Australije, Egipta, Danske i drugih zemalja.

Osmanbašić naglašava da će odabranim autorima biti dodijeljena priznanja "Novosarajevsko pero" u više kategorija.

  • Priznanje dodjeljujemo na osnovu saradnje koju ostvarujemo s piscima. Tako će ga Dani Bedrač iz Slovenije dobiti u kategoriji za međunarodnu književnu i kulturnu saradnju, Asim Bajramović iz SAD-a za kategoriju bh. književna dijaspora, a za kategoriju mladi autori BiH Jasmin Ibranović - zaključio je on.