Kultura
9

Novootvorena "Galerija plus" u centru Banje Luke daje šansu mladim umjetnicima

Piše: E. B.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Banja Luka je dobila novu gradsku "Galeriju plus" koja će umjetnicima grada na Vrbasu omogućiti prijatno i funkcionalno mjesto u centru grada za izlaganje, promovisanje i prodaju radova.

"Ovo je poseban prostor koji je od izuzetnog značaja za Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS), jer je nadomjestio gubitak starog prostora koji se nalazio u ulici Kralja Alfonsa XIII, a koji je naš muzej vodio više od 35 godina", rekla je na otvaranju "Galerije plus" direktorica MSURS Sarita Vujković.

Ona je navela da je prostor ove galerije znatno veći od prijašnjeg i da je ponosna što se on nalazi u samom centru grada, u jednoj od najprometnijih ulica Banje Luke.

Za stavljanje galerije u funkciju zaslužna je gradska uprava koja je od 2013. godine radila na realizaciji ovog projekta, a prostor je svečano otvorio gradonačelnik Gavranović.

"Naša ideja je bila da jednom komercijalnom prostoru u srcu grada, koji je svojom lokacijom atraktivan, promijenimo namjenu i usmjerimo ga u oblast kulture te ga damo u ruke kulturnim radnicima", rekao je gradonačelnik Banje Luke.

Na otvaranju Galerije plus upriličena je izložba svih onih umjetnika s kojim je MSURS sarađivao u proteklom periodu.

"Ova izložba je poziv svim umjetnicima koji žele u budućnosti sarađivati s nama i osmišljavati koncepte koji Galeriju plus mogu učiniti dinamičnijom, zanimljivijom i boljom. Cilj nam je da prostor služi predstavljanju savremene umjetničke scene grada Banje Luke, posebno mladih autora kojima je jedna ovakva lokacija najpotrebnija", izjavili su koordinatori izložbenog prostora "Galerija plus".