Kultura
0

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije

Sarajevo-x.com
U sali bečkog Musikvereina će se 1. januara 2008. održati tradicionalni Novogodišnji koncert Bečke filharmonije, ovaj put sasvim u znaku Francuske i u iščekivanju Evropskog nogometnog prvenstva.

Prvoga dana tekuće godine filharmonijom je dirigovao izvrsni Zubin Mehta, a ove godine tu čast ima Francuz Georges Pretre, kojem je uloga dirigenta na Novogodišnjem koncertu "kruna umjetničkog stvaranja, ostvarenje jednog sna“.

U znaku Francuske je i tematsko težiste večeri: šest kompozicija, koje će se po prvi put naći na repertoaru Novogodišnjeg koncerta, naglašavaju usku povezanost porodice Strauss sa Francuskom.

Konzert otvara "Napoleonov marš“ Straussovog sina Johanna, potom će uslijediti očev "Pariški valcer“ i "Versajski galop“, a francusku večer filharmoničari će zaokružiti sinovom kompozicijom "Orpheus Quadrille“.

U iščekivanju Evropskog nogometnog prvenstva 2008, koje će se održati u Austriji i Švicarskoj, za kraj je ostavljen sportski prilog – pod dirigentskom palicom Georgesa Pretrea, Bečka filharmonija će predstaviti i "Sport-polku“ drugog Straussovog sina, Josefa. A pauze između kompozicija posjetiocima će skratiti snimak Baleta Bečke državne i narodne opere i njihovog atraktivnog "nogometnog plesa“, kako najavljuje direktor televizijskog programa ORF.