Uz valcere, polke i marševe
0

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije 1. januara

Sarajevo-x.com
U subotu, 1. januara, najgledaniji televizijski program u domovima širom svijeta biće, kao i svake godine, Novogodišnji koncert Bečke filharmonije. Bečki filharmoničari koncert će otvoriti "Maršom konjanika" Johana Štrausa mlađeg.

Čast da diriguje najpoznatijim koncertom na svijetu pripala je austrijskom dirigentu Franzu Welseru-Möstu (Franc Velzer-Most), generalni muzički direktor bečke Državne opere. Welser-Möst je šesti Austrijanac koji diriguje Novogodišnjim koncertom, stoga je bilo neizbježno da se u program uvede i poneka porodična priča iz Beča. Naime, njegova prabaka potiče iz porodice vlasnika kafane Dommayer, gdje je "kralj valcera" Johan Štraus mlađi imao svoje prve nastupe. Zbog toga će filharmoničari prvo svirati kompozicije koje su svoju premijeru imale u Dommayeru.

 Velika sala bečkog Musikvereina biće po 30. put okićena cvijetnim aranžmanima iz San Rema, ovog puta u krem, roza i lila nijansama.

 Paralelno s koncerom, kamere će prikazivati balet iz dvorca Laudon u Wien-Hadersdorfu. Balet Državne opere nastupit će uz soliste Mariju Yakovievu i Ena Pecija po koreografiji Jeana-Guillauma Barta iz Baleta Pariške opere.

 Novogodišnji koncert bečkih filharmoničara se već decenijama održava u Musikvereinu.  Koncert je prvobitno organizovan za austrijsko stanovništvo, kako bi im se na ulasku u novu godinu dalo na optimizmu i nadi. Bečki filharmoničari danas milionima ljudi širom svijeta šalju novogodišnji pozdrav i poruku nade, prijateljstva i mira. Austrijska državna televizija ORF koncert prenosi u 70 zemalja svijeta. Posljednji Novogodišnji koncert kojim je dirigovao Georges Pretre pratilo 50 miliona gledalaca.