Kultura
34

Noviteti na 11. BIMF-u: Projekt Chopin prilika za studente kompozicije i režije

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Jedanaesti po redu Internacionalni muzički festival Bosna (BIMF) otvara se 5. juna u 20 sati u sarajevskoj Vijećnici koncertom Zagrebačkih solista u saradnji sa članovima Sarajevske filharmonije.

Završni koncert bit će održan 9. juna u 19 sati u Kneževom dvoru u Dubrovniku, a bit će realiziran uz partnerstvo Dubrovačkog simfonijskog orkestra, kulturne institucije koja je upravo proslavila svoj 90. rođendan.

BIMF ove godine donosi Chopin projekat, realiziran u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti, koji predstavlja vezu između muzike i filma. Riječ je novom programu za internacionalne studente kompozicije i sarajevske studente režije, a uključuje i prvo svjetsko takmičenje za kompoziciju u Bosni i Hercegovini. Chopin projekat na taj način predstavlja kulturnu i edukativnu platformu za mlade režisere iz Sarajeva i mlade internacionalne kompozitore da grade svoju internacionalnu karijeru.

Počasni gost ovogodišnjeg BIMF-a je američki kompozitor John Corigliano, kompozitor koji je osvojio Pulitzera, Oscara i pet Grammy nagrada, te je profesor na Juliardu i New York univerzitetu.

Corigliano će prisustvovati južnoevropskoj premijeri svog djela Symphony No. 2 za koje je osvojio Pulitzerovu nagradu, te kao glavni predavač za Chopin projekt i glavni član žirija za 1. svjetsko takmičenje za muzičku kompoziciju u BiH.

Njegovo djelo će izvoditi zagrebački solisti koji su prošle godine samoinicijativno odlučili donirati svoj honorar u humanitarne svrhe kao pomoć ljudima u poplavljenim područjima u BiH. Zagrebačkim solistima će se ovom prilikom pridružiti i članovi sarajevske filharmonije, te ovaj koncert slavi internacionalnu saradnju.

"Simbolički, BIMF započinje svoju drugu dekadu upravio u toj Vijećnici i to sa svojom jedinom porukom, porukom ljubavi, koju njeguje od samog početka, ali i slaveći energiju koja je rodila i održala BIMF svih ovih godina", poručila je Zemira Masleša, direktorica BIMF-a, na današnjoj konferenciji za medije održanoj u hotelu Evropa.

Generalni pokrovitelj BIMF-a je Grad Sarajevo, počasni patron je visoki predstavnik Valentin Inzko, glavni sponzor Turkish Airlines, a partner Američka ambasada u Sarajevu.