Beč
0

Novinarka iz BiH pobjednica takmičenja "Pišući za Centralnu i Istočnu Evropu 2010"

Sarajevo-x.com
Novinarka iz Bosne i Hercegovine Azra Nuhefendić je osvojila evropsku novinarsku nagradu “Pišući za Centralnu i Istočnu Evropu 2010”. Novinarka, koja živi u Italiji od 1995, nagrađena je u Beču.

Nagradu od 5.000 eura, koju već sedam godina dodjeljuju Austrijska novinska agencija (Austria Presse Agentur) i Bank Austrija (članica UniCredita), Nuhefendić je dobila za članak “Voz” (“The Train”), u kojem opisuje svoje iskustvo u vozu iz Beograda prema Sarajevu.

Ove godine na svečanoj dodjeli nagrade je govorio i Pavel Kohout, koji je nedavno objavio autobiografiju “Moj divni život sa Hitlerom, Stanjinom i Havleom” (“My Wonderful Life with Hitler, Stalin and Havel”).

Azra Nuhefendić svoj članak počinje pričom o ponovnom uspostavljanju vozne linije između Sarajeva i Beograda, koja nije radila od početka rata (1992 - 1995).

"Poslije 18 godina, lokomotiva sa tri vagona ponovo vozi: jedan vagon iz Republike Srpske, jedan vagon iz Federacije BiH, i jedan vagon iz Srbije". Ponovno uspostavljanje ove linije je jak simbol. Kroz ovu priču Nuhefendić priča o raspadu države južnih Slavena i porijeklu negativih sila koje su dovele do krvoprolića.

Ono što je predhodilo ratu je "stvaranje razlika među ljudima", rekla je Nuhefendić u svom pobjedničkom govoru. Ispričala je priču o bivšoj Jugoslaviji kakvu je ona doživjela i završila priču sa sa današnjim danom. Kada su počele prve naznake rata u njenom rodnom gradu Sarajevu, Nuhefendić je živjela u Beogradu. Iako nije bila vjernica muslimanka, njena vjerovanja su je “odvajala od okoline i učinila je da se osjeća drugačijom”, prisjeća se autorica. Početkom 1990-tih politička manipulacija nacionalnim osjećajima je bila duboka priprema za rat.

Nuhefendić je uporedila primjere iz bliske historije kako bi objasnila fenomen osjećaja “da si drugačiji”.

”Često me pitaju koje su razlike između ljudi/nacija iz bivše Jugoslavije, kako možeš vidjeti ko je ko. No, nije potrebna ni očigledna ni skrivena razlika da bi se stvorio osjećaj 'različitosti'. Meni, koja dolazim iz Evurope, Indijci i Paksitanci izgledaju potpuno isto. Ali svi znamo da su nepomirljivi neprijatelji već čitavo stoljeće", rekla je pobjednica.

Nuhefendić danas živi u Trstu i radi za brojne medije. Višestruko je nagrađivana za članke i izvještaje iz i o jugoistočnoj Evropi.

Cilj novinarske nagrade “Pišući za Centralnu i Istočnu Evropu” je da potakne razmjenu mišljenja o evropskim temama, te integraciju.

“Budućnost Evrope u svojoj osnovi ovisi o brzini pokretanja osjećaja zajedništva. Isto tako ovisi o spremnosti pojedinačnih zemalja da prevaziđu nacionalne interese u korist zajedničkih”, rekao je generalni director Bank Austria, Willibald Cernko, na svečanoj ceremoniji. “Mediji i novinari ovdje igraju veoma važnu ulogu. Iskustvo je pokazalo da granice brže nestanu na mapama, nego u glavama ljudi!”

Lista nagrađenih ovom evropskom nagradom uključuje češkog novinara Lubosa Palata (2004), bugarsku autoricu Dianu Ivanovu (2005), bosanskohercegovačkog novinara Šefika Dautbegovića (2006), austrijskog autora Martina Leidenfrosta (2007), radionovinarku Annu Koktsidou (2008), koja je rođena u Grčkoj, ali je odrasla u Njemačkoj , te austrijskog novinara Floriana Klenka (2009).

Članovi žirija su, između ostalih, bili češki stručnjak iz oblasti komunikacija Milan Smid, slovački izdavač Michael Berko, konsultant u oblasti komunikacija Ildiko Füredi-Kolarik, slovenački pisac Joze Hudecek, poljski novinar Igor Janke i Pawel Bravo, bivši savjetnik češkog predsjednika Jiri Pehe, mađarska radionovinarka Julia Varadi, bugarska spisateljica Janina Dragostinova, konsultant u oblasti komunikacija Silvana Lin, kao i Ambros Kindel, rukovodilac međunarnodnih odnosa u APA i glasnogovornik žirija.