Kultura
27

Novi v. d. direktora Zemaljskog muzeja je doktor arheologije Mirsad Sijarić

Piše: Irvin P.
U Sarajevu je jučer imenovan novi vršilac dužnosti direktora nedavno otvorenog Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Upravni odbor Zemaljskog muzeja Bonse i Hercegovine je počeo rješavati određene stvari zbog kojih je bio zastoj u normalnom funkcionisanju Muzeja. Između ostalog, prihvaćena je ostavka dosadašnjeg direktora Adnana Busuladžića i izabran je vršilac dužnosti direktora doktor arheologije Mirsad Sijarić", potvrdio je za Klix.ba Ivica Šarić, član Upravnog odbora i savjetnik pri Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Kako je Šarić objasnio za Klix.ba, vršilac dužnosti se po zakonu bira iz reda uposlenih, a prema pravilima Muzeja on mora biti doktor nauke u kojoj djeluje.

Zbog oprečnih mišljenja i tumačenja kako nešto funkcioniše, Šarić je objasnio do kada će trajati njegov mandat.

"Postoji Zakon o javnim ustanovama i Uredba prema kojoj funkcionišu kantonalne i državne institucije. U ovom slučaju, vršilac dužnosti direktora ostaje na radnom mjestu do okončanja konkursne procedure, a najduže šest mjeseci", zaključio je šarić.

Na mjesto predsjednika Upravnog odbora Zemaljskog muzeja imenovan je Mirsad Purivatra, a članovi su, pored Šarića, Zijad Softić, Dubravko Lovrenović, Zoran Bibanović, Marica Filipović i Amra Hamzabegović.

Vršiteljica dužnosti predsjednice Nadzornog odbora je Edina Habibija, dok su članovi Edin Kučuković i Ana Marić.