Književnost
0

Novi roman Orhana Pamuka

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Prvi turski nobelovac, književnik Orhan Pamuk, prošle sedmice je u Turskoj objavio svoj najnoviji roman "Muzej nevinosti". U centru romana nalazi se priča o ljubavi bogatog muškaraca i siromašne djevojke 70-ih godina u Istanbulu.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006. godine, čija djela su prevedena na 40 svjetskih jezika, za turski nedeljnik Sabah rekao je da je ovaj roman "njegovo najosjećajnije djelo, ono koje najviše govori o ljudskom poštovanju i strpljenju".

Radnja "Muzeja nevinosti" nas vodi kroz strastvenu ljubavnu priču dvoje ljudi koja se odvija u Istanbulu 70-ih godina prošlog vijeka. Roman se dotiče škakljivih tema za tadašnju Tursku, kao što su nevinost i seksualnost.

Kako prenose turski mediji, "Muzej nevinosti" se u dva dana prodao u više od 100 hiljada primjeraka.

Pamuk (55), autor bestselera "Snijeg" i "Crna knjiga", koji se u svojim djelima najviše bavi preklapanjem muslimanske i zapadnjačke kulture u Turskoj, poprilično je kontroverzna ličnost u svojoj domovini.

Nobelovac je, piše AFP, bio krivično gonjen zbog svoje izjave švicarskim medijima, prema kojoj je u Otomanskom carstvu ubijeno 30 hiljada Kurda i Armenaca ali slučaj je nakon nekog vremena odbačen.

Također, Pamuk je bio pod policijskom zaštitom nakon što je prošle godine u Istanbulu ubijen armenski novinar Hrant Dink. Vlasti smatraju da su novinara ubili ekstremni nacionalisti zbog objavljivanja priča o masakru nad Armencima za vrijeme Osmanskog carstva.