Kultura
0

Novi roman J.K. Rowling izlazi u junu

FENA
J.K. Rowling
J.K. Rowling
Britanska autorica slavnog serijala o malom čarobnjaku Harryju Potteru, J.K. Rowling, najavila je da će 19. juna objaviti nastavka svojeg romana Zov kukavice, koji je napisala pod pseudonimom Robert Galbraith.

Nakon što je otkriveno da je riječ upravo o njenom pseudonimu, Zov kukavice prošle je godine postao najprodavaniji roman na Amazonu, a potpisani primjerci prvog izdanja danas postižu cijenu od 4.000 do 6.000 dolara. Knjiga je čak i prije te vijesti dobila gotovo jedinstveno pozitivne kritike, a njen nastavak nosit će naziv The Silkworm (Dudov svilac).

Junaci romana bit će staromodni detektiv Cormoran Strike i njegova asistentica Robin Ellacott. Radnja prati nestanak romanopisca Owena Quinea, čija supruga angažuje privatnog detektiva Strikea da ga pronađe. Iako vjeruje da je ponovno samo otišao na nekoliko dana - kao što je to činio i prije - ona ustraje da ga Strike pronađe. No, kako istraga napreduje, postaje sve jasnije da se iza Quineova nestanka krije više toga nego što njegova supruga misli...

Rowling se 2012. objavom romana Prijevremeni izbori prvi put okušala u pisanju za odrasle. Roman je dobio mješovite reakcije kritike, ali je njegova prodaja u više zemalja bila rekordna.

Njen serijal o Harryju Potteru prodan je u više od 450 miliona primjeraka širom svijeta, a doživio je i megauspješnu filmsku adaptaciju.