Sarajevo
0

Novi projekti Baleta i Opere u Narodnom pozorištu

FENA
Balet i Opera Narodnog pozorišta Sarajevo ovih dana imaju intenzivan zamah ne samo u produkcijskom smislu korištenja postojećeg repertoara, već i u pripremi novih projekata kojima će ovo pozorište ne samo iznenaditi svoje vjerno gledateljstvo, već će zasigurno biti konkurentna i kod određenih festivalskih manifestacija.

Direktorica Baleta Edina Papo, koja je u isto vrijeme i koreograf nove baletne premijere, sa solistima i ansamblom uvježbava Bizet-Schedrinov scenski diptih "Meu Amor" i "Carmen".

U isto vrijeme realiziraju se i pripreme za novu premijeru Opere NPS - Puccini "Gianni Schicchi" i Shostakovich "Rayok", kojom će dirigirati Andrija Pavlič, a autor redateljske postavke je italijanski umjetnik Matteo Mazzoni.

Cjelokupni sastav Opere i Baleta NPS u fazi je potpune finalizacije tih dviju predstava, kojima će repertoarna ponuda ovog pozorišta biti i raznovrsnija i zabavnija.

U predstavi "Gianni Schicchi" solističke partije povjerene su: Armandu Puklavecu i Denisu Isakoviću, Aidi Čorbadžić Valka i Ademi Pljevljak, Margit Tomik i Zani Staniškovskoj, te Kison Kimu.

Predstave se realiziraju u suradnji sa orkestrom Sarajevske filharmonije.

"Posebno je značajno da u ovom općem sivilu, koje vlada na svim planovima života u BiH, jedina operna i baletna teatarska kuća ne prestaje sa pripremom novih predstava. Smogli smo snage, a posebno su nam pomogli i premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, kao i drugi prijatelji Kuće na Obali, da radom i umjetničkim kreacijama oponiramo vremenu krize i recesije", istaknuo je direktor NP Sarajevo Gradimir Gojer.

On je duboko ubijeđen da će i dvije nove premijere NPS uticati na politički establišment da ozbiljno promisli što balet i opera mogu učiniti u pristupu BiH euroatlantskim integracijama, kao i da će čelnici Kantona Sarajevo promptno reagirati kada je u pitanju otvaranje novih radnih mjesta, odnosno zamjena za umjetnike koji su otišli, u slučajevima Opere i Baleta NPS.

On je to nazvao istinskom potrebom, jer bez regeneracije ansambala teško će se moći održati i sadašnja razina kvalitete produkcije, što je posebno važno u situaciji kada se i Baletu i Operi NPS nude mladi vrsni umjetnici koji bi željeli da stvaraju u ovoj umjetničkoj sredini, a potiču iz teatara šireg regiona.

Očekuje se da će baletna premijera u NP Sarajevo biti izvedena u srijedu, 24. marta, a operna 9. maja.