Kultura
0

Novi izložbeni prostor Kolekcije Ars Aevi u južnom krilu Doma mladih Centra Skenderija

Sarajevo-x.com / Ars Aevi
U srijedu, 13. septembra 2006. godine bit će održana inauguracija novog izložbenog depoa Kolekcije Ars Aevi u rekonstrukciji u južnom krilu Centra Skenderija rekonstruisanom sredstvima Vlade Italije i UNESCO-a .

Nakon tri godine neizvjesnosti (2003-2006), kroz koje su “vrata” Kolekcije Ars Aevi ostala zatvorena za posjetioce, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić, u saradnji sa ministrom za privredu Abidom Šarićem, predložio je Vladi Kantona Sarajevo da, u dogovoru sa generalnim direktorom Centra Skenderija Suadom Džindom, donesu odluku o rekonstrukciji 1500 m2 prostora južnog krila Doma mladih Centra Skenderija, u kojem će Kolekcija Ars Aevi biti smještena, zaštićena i u formi izložbenog depoa biti ponovo otvorena za zainteresirane posjetioce iz Sarajeva, regiona i svijeta, u predstojećem četverogodišnjem periodu 2006–2010, do izgradnje “prvog bloka” Muzeja/Centra Ars Aevi, prema arhitektonskim projektima Renza Piana. Sredstava namijenjena za zaštitu Kolekcije Ars Aevi i rekonstrukciju njenog izložbenog prostora obezbijedila je Vlada Italije posredstvom UNESCO-a, uz saradnju Ambasade Italije u Sarajevu i Ambasadora Alessandra Fallavollite.

Kolekcija Ars Aevi, kolekcija najreprezentativnijih djela savremene svjetske umjetnosti, nastala je i razvija se kao izraz internacionalne kolektivne volje i jedinstven poduhvat zajedničkog djelovanja mreže najuglednijih institucija savremene umjetnosti južnoevropskih zemalja i najbližih susjeda Sarajeva i Bosne i Hercegovine. U proteklim godinama, u periodu 1992–2005, poziv da prihvate ulogu osnivača Kolekcije Ars Aevi, umjetnicima najvećeg internacionalnog prestiža iz svih dijelova svijeta, uputili su umjetnički direktori uvaženih muzeja, galerija, centara i fondacija. Oni su, u ulozi selektora-kustosa, predstavili odabrana umjetnička djela za Kolekciju Ars Aevi u izložbenim prostorima Milana (Italija) 1994–1999, Prata (Italija) 1996, Ljubljane (Slovenija) 1996–1997, Venecije (Italija) 1997, Beča (Austrija) 1998 i Sarajeva (Bosna i Hercegovina) 1995–2005.

Arhitektonskim rješenjem uvaženog arhitekte Amira Vuka, prostor južnog krila Doma mladih, koji su do sada činili uredski prostori i prodavnica ćilima, bit će transformisan u nekonvencionalni savremeni izložbeni prostor koji će asocirati na drveni sanduk. Na ovaj će način posjetioci izložbenog depoa Ars Aevi zapravo vidjeti Kolekciju Ars Aevi u njenom depou, «sanduku» u kojem se ona čuva do izgradnje njenog konačnog odredišta – budućeg Muzeja/Centra savremene umjetnosti Ars Aevi koji projektuje arhitekta Renzo Piano.

Prema aktuelnim planovima, radovi na rekonstrukciji će biti finalizirani u ovoj godini, a svečana inauguracija prostora u rekonstrukciji za postavku Kolekcije Ars Aevi za posjetioce bit će organizirana na dan inauguracije terena-lokacije Ars Aevi, pravno i fizički uređenog i spremnog za radove na izgradnji budućeg sarajevskog, bosanskohercegovačkog, balkanskog i južnoevropskog muzeja i centra savremene svjetske umjetnosti Ars Aevi.