Kultura
0

Novi album Emine Zečaj

Sarajevo-x.com
Emina Zečaj, prva dama sevdalinke, krajem ovog mjeseca objavit će novi album.

O ovoj velikoj umjetnici i njegovateljici bh. tradicije pisali su brojni evropski magazini. I dok ju je britanski Billboard nazvao ikonom bosanske tradicionalne muzike, njemački Jazzthetik akcentirao je čisto i jasno pjevanje, dok je hrvatski Feral Tribune o njezinom prošlom albumu napisao: „Slijedi vam zadivljenost pred onim što mogu jedan glas i jedan saz.“

Prethodni album Emine Zečaj objavljen je 2003. godine i sadržavao je pjesme izvedene u pratnji sarajevskog sazlije Mehmeda Gribajčevića. Novi album koji će kao i prethodni biti objavljen za izdavačku kuću Gramofon iz Sarajeva donosi 12 kompozicija izvedenih u pratnji harmonikaša Avdage Buzara. Album je snimljen u proljeće 2005. godine u studiju MGKS, producirao ga je Edin Zubčević, dok je postprodukcija rađena u njemačkom Studiju Bauer u Ludwigsburgu.

Značaj Emine Zečaj na kulturnoj sceni nije samo u jedinstvenim interpratacijama sevdalinki, već i u njenom sakupljačkom radu koji je omogućio da ova diva bosanske muzike od zaborava spasi stotine sevdalinki uključujući neke od najljepših pjesama iz naše tradicije.

Objavljivanje ovog vrijednog dokumenta muzičkog naslijeđa Bosne i Hercegovine potpomogli su Švicarski kulturni program i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.