Narodno pozorište Sarajevo
0

Novembar u znaku premijera i festivalskih nastupa

FENA
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
U Narodnom pozorištu Sarajevo vrše se obimne pripreme za premijernu izvedbu velikog opernog naslova "Bal pod maskama" Đuzepea Verdija, koji će premijerno biti izveden 12. novembra pod vodstvom dirigenta Andrije Pavliča i u režiji Ogniana Draganoffa.

Uz soliste sarajevske opere nastupit će i orkestar Sarajevske filharmonije, saopćeno je iz Pres- službe NP Sarajevo.

A 24. novembra bit će izvedeno novo muzičko djelo mladog bh. kompozitora Amara Jažića "Simfonica islamica", koje će biti u znaku dirigenta Julija Marića, te solista Ademe Pljevljak- Krehić (sopran), Tvrtka Stipića (tenor) i Ivice Šarića (bas).

Drama NPS-a će tokom novembra biti prisutna na nekoliko festivalskih manifestacija i gostovanja. Tako će 13. novembra u okviru festivala "Bez prevoda" u Užicu gostovati predstava "Sarajevska pozorišna tragedija" Peđe Kojovića, u režiji Gorčina Stojanovića, a u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i festivala MESS.

Ista će predstava zastupati Dramu NPS-a na 27. susretima pozorišta BiH u Brčkom.

Predstava koja je nagrađena na JoakimInter Festu "Gospođica Julija" u režiji Gradimira Gojera, na repertoaru je Male scene EnFace 22. novembra.

Na repertoaru Opere NPS-a naći će se najpopularnija njena predstava "Hasanaginica" autora Asima Horozića i Nijaza Alispahića, s dirigentom Miroslavom Homenom i u režiji Sulejmana Kupusovića.

Jedna od najizvođenih i najpopularnijih baletnih predstava "Katarina, bosanska kraljica" autora Đele Jusića i Gradimira Gojera, u koreografiji i režiji Edine Papo bit će izvedena 26. novembra.

Najmlađi gledatelji Narodnog pozorišta Sarajevo imat će priliku da se raduju još jednom susretu s baletom "Palčica" Andersena-Mozarta, u koreografiji i režiji Nermine Damian.