Kultura
222

Novcem Ambasade SAD-a Zemaljski muzej će obnoviti krov, konzervirati zbirke i otvoriti Odjeljenje arheologije

Piše: I. P.
Andrijana Pravidur (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u saradnji sa Zemaljskim muzejom BiH upriličila je u srijedu predavanje u okviru projekta preventivne konzervacije zbirki koji će trajati do 2018. godine.

Kako je objasnila Medina Hadžihasanović-Katana iz Komisije, projekat "Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu" podrazumijeva set mjera kojima je cilj očuvanje kolekcije Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

"Aktivnosti na projektu koji će biti implementiran do 2018. godine su restauracija krovova Odjeljenja arheologije i Odjeljenja prirodnih nauka, uvođenje videonadzora, sistema dojave požara i drugih sigurnosnih sistema. Radit će se restauracija zidnih i stropnih slika u Odjeljenju prahistorije koje još uvijek nije otvoreno, ali bi trebalo otvoriti vrata do kraja samog projekta", rekla je Hadžihasanovi-Katana.

Također, u okviru projekta izvršit će se restauracija balustradne ograde Muzeja.

Na predavanju za studente bilo je riječi o tome šta je to preventivna konzervacija i kako se ona kroz različite aspekte arhitekture, sigurnosti, konzervacije, održavanja temperature i vlažnosti odražava na muzejske kolekcije.

"Studenti će moći, jednako kao javnost, pratiti šta se dešava kroz popratnu Facebook grupu. Kada radovi konačno započnu, promocija će biti još veća, a studenti će biti uključeni u sve faze prisustvujući restauracijama", objasnila je Hadžihasanovi-Katana.

Njena kolegica i načelnica Odjeljenja za arheologiju Andrijana Pravidur tvrdi da se radi o velikom projektu, budući da je prahistorijska izložbena postavka jedina koja nakon rata nije vraćena u okvir izložbe Zemaljskog muzeja BiH.

"To znači da su ljudi posljednji put mogli vidjeti tu postavku 1991. godine, nakon čega je usljed ratnih dešavanja postavka spremljena u depoe. Suština prapovijesne postavke jeste što je ona jedna od najvećih i najbogatijih zbirki jugoistočne Evrope. Značajna je za kulturološki identitet Bosne i Hercegovine, a akcent će se staviti na one kulture koje BiH čine prepoznatljivom u Evropi – Butmirska kultura, ali i kulture iz Donje doline - Sanskog Mosta i Vlasenice", objasnila je Pravidur.

"Preventivnu konzervaciju zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu" finansira Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH u iznosu od 1.070.000 konvertibilnih maraka, a projekt implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.