Kultura
0

Nova umjetnička sezona: Predstave, balet, opera i premijere u Narodnom pozorištu

FENA
Dario Vučić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Modernim avangardnim baletom "Mare Nostrum", kojeg je uradio poznati koreograf Davide Bombana, 24. septembra će biti otvorena nova umjetnička sezona Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS).

Riječ je o posljednjoj baletnoj premijeri u prošloj sezoni NPS, a uprava ovog hrama kulture trudi se da svake godine novu sezonu otvori drugi segment pozorišta. Ovaj put je to Balet.

Direktor Narodnog pozorišta Dario Vučić na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu najavio cijeli program ovog pozorišta predviđen za novu sezonu, naglašavajući da će publika moći uživati u mnoštvu novih naslova.

Umjetnička direktorica Baleta Edina Papo naglašava da je "Mare Nostrum" velika predstava koja sublimira sve što je ovaj balet donio publici u protekloj sezoni - od klasičnog baletnog izraza do modernog pokreta.

Za decembar je planirana premijera predstave "Vragolasta djevojka", za koji Papo ocjenjuje da je riječ o klasičnom, romantičnom baletnom izrazu. Najavljuje da će je izvesti kompletan ansambl Baleta uz soliste, kao i uz učešće polaznika baletnih škola.

Direktor Drame NPS Ermin Sijamija najavljuje da je ovaj segment pozorišta pripremio ambiciozan plan za novu sezonu, čija će realizacija zavisiti od raspoloživih finansijskih sredstava.

Tako će do kraja kalendarske godine biti pripremljene dvije premijere. Jedna od njih je "Soliter" reditelja Marka Misirače, predstava koja je rađena prema tekstu grupe autora - Dragana Komadine, Daria Bevande, Naide Lindov i Aide Pilav, a trebala bi biti izvedena u novembru.

Druga dramska premijera nosi naziv "Skupština" i autorski je projekt Selme Spahić koja potpisuje i režiju, dok je njena izvedba planirana za decembar. Glumačka podjela u obje predstave bit će saopćena naknadno.

"Komadom "Soliter" želimo predstaviti pet mladih bh. pisaca od čijih je priča sačinjena predstava. Želimo vidjeti šta to oni žele da kažu, kako oni vide život i odnose u našoj zemlji. Predstava "Skupština" donosi zanimljive detalje koji se dešavaju u svim skupštinama na svim nivoima vlasti u BiH", istaknuo je Sijamija.

On, pored pomenutih, također najavljuje da je u planu i rad na još tri premijere što će opet zavisiti od finansijskih sredstava - pozorišni triler "Mit o pobjedi" koji bi prema tekstu Radeta Radovanovića trebala režirati Lajla Kaikčija, "Sarajevo za početnike" Ozrena Kebe na koju će rediteljski potpis staviti Pjer Žalica, te Brehtova "Prosjačka opera" koju bi trebao postaviti Emir Kapetanović.

Kada je riječ o Operi, ove se godine obilježava 200 godina Giuseppea Verdija te bi u skladu s tim premijerno trebala u novembru biti izvedena opera "Rigoletto".

Narodno pozorište Sarajevo, kao i svake godine, obraduje svojim predstavama i publiku van BiH, te je i za novu sezonu planirano nekoliko gostovanja. Tako će Drama do kraja godine gostovati u Slavonskom Brodu i Osijeku, dok su pregovori u toku za još nekoliko njih.

Jedan od planiranih projekata jeste obnova stolica u dvorani Narodnog pozorišta. Sva dokumentacija za ovaj projekt je završena, samo se čeka odobravanje sredstava od Ministarstva kulture i sporta KS.

Pored premijernih predstava, Narodno pozorište Sarajevo program će obogatiti i repriznim izvedbama s redovnog repertoara.