Kultura
0

Nova - stara knjiga Nenada Veličkovića

FENA
Nova knjiga Nenada Veličkovića u izdanju književne radionice Omnibus, svoje prvo čitanje imat će 20. decembra u Pozorištu mladih.

Knjiga Nenada Veličkovića VIVA SEXICO, obima 380 stranica, sastoji se iz tri dijela. Prvi, COSMOBOY, analizira koncept i ideologiju najuspješnijeg časopisa za žene - Cosmopolitan (hrvatsko i srpsko izdanje). Veličković je ove tekstove objavljivao u splitskom tjedniku "Feral Tribune".

Drugi dio knjige je potpuno prerađen (iznova napisan) SEKSIKON, rječnik seksulanih termina (prvi put objavljen 1998.). Zalažući se za uvođenje seksualnog obrazovanja u obrazovni sistem, autor preispituje veliki broj dominantnih stereotipa u području ljudske seksualnosti, ukazujući na njihovu neutemeljenost u logici, činjenicama i razumu.

Treći i najkraći dio knjige je SEKSPRESIONIZAM, duži esej o dvadesetak mahom poznatih djela svjetske likovne baštine, s naglašenim erotskim motivima. Esej je podijeljen u više kratkih analiza usmjerenih na određivanje značenja konkretnih djela. Uz svaku od tih analiza priložena je odgovarajuća slika. Među slikarima čija su ostvarenja inspirirala ovaj esej su Boš, Leonardo, Botičeli, Mikelanđelo, Rubens, Buše, Rembrandt, Delakroa, Mone, Goja, Magrit, Dali, Pikaso…

Kao i sve druge knjige iz nove biblioteke Omnibusa i ova je opremljena dodatkom. Radi se o “auto(r)interpretaciji”, pokušaju autora da objasni svoju namjeru.