Velika Britanija
0

Nova "Harry Potter" enciklopedija u januaru u prodaji

Sarajevo-x.com
Nova verzija enciklopedije o najpoznatijem mladom čarobnjaku na svijetu koja je britansku književnicu JK Rowling doslovno dovela na rub plača na police britanskih knjižara stiže krajem januara.

Četrdesettrogodišnja autorica jedne od najčitanijih dječjih knjiga ikada tužila je obožavatelja Harryja Pottera i književnika Stevea Vandera Arka zbog leksiona od 400 stranica koji, prema mišljenju JK Rowling predstavlja "veliku krađu 17 godina njenog teškog rada".

Federalni sudija u septembru je u New Yorku presudio u korist slavne spisateljice u sudskom sporu zbog povrede autorskih prava, ali sada će Vander Ark i izdavačka kuća RDR Books objaviti revidiranu verziju zbirke pojmova iz života dječaka obdarenog čarobnim moćima.

Vander Ark, 50-godišnji bivši školski bibliotekar iz Michigana koji je 2000. godine pokrenuo "The Harry Potter Lexicon" web sajt, za Daily Telegraph otkrio je kako je na novoj verziji leksikona radio pet ili šest mjeseci, jer je želio da u potpunosti zadovolji kriterije koje je u svojoj odluci naveo američki okružni sudija Robert P Patterson.

"The Lexicon: An Unauthorised Guide to Harry Potter Fiction and Related Materials" koji bi se 16. januara trebao naći u prodaji u Velikoj Britaniji sadrži i informacije koje su otkrivene tokom trodnevnog saslušanja pred sudom u aprilu prošle godine.

Tokom sudskog procesa Rowling je na pitanje o tome šta joj tačno znači svih sedam knjiga o životu o Harryju Potteru odgovorila: "Zaista ne želim plakati jer sam Britanka. Veoma je teško razumjeti šta osjećam, ako se ne bavite pisanjem. To je isto kao kada bih ja vas pitala šta osjećate prema vlastitom djetetu".

Izdavač Roger Rapoport je britanskom listu Daily Telegraphu otkrio kako je najveća razlika između dvije verzije leksikona u tome što nova verzija sadrži "mnogo više kritičkih komentara, a samim time i detaljnije analize". "Ovo nije obična lista događaja, već objašnjenje zašto su oni važni", dodao je.