Narodno pozorište Sarajevo
0

Nova godina počinje "Ponoćnom igrom"

FENA
Nova godina u Narodnom pozorištu Sarajevo započet će već u četvrtak, 8. januara, kada će na maloj sceni En Face biti izvedena popularna predstava "Ponoćna igra" Dubravka Jelačića Bužimskog, rađena u režiji Gradimira Gojera.

Istu će predstavu gledatelji moći pogledati i 12. januara, saopćilo je danas Narodno pozorište Sarajevo.

Opera Narodnog pozorišta ovogodišnju će sezonu otvoriti u petak, 9. januara, izvedbom apsolutnog hita prošlogodišnje produkcije - Verdijeve "Traviate" u režiji Ogniana Draganofa, s dirigentom Andrijom Pavličem iz Beča.

Poznatu Gotovčevu operu "Ero s onoga svijeta" gledaoci će moći vidjeti 15. januara, dok će ljubitelji Pučinijevih opera doći na svoje 31. januara, kada će biti izvedeni popularni "Boemi", s dirigentom Miroslavom Homenom, u režiji Sulejmana Kupusovića.

I Balet NP Sarajevo sa svojom će zadnjom premijernom predstavom "Plavo" u koreografiji Kit Derika Randolfa biti prisutan na repertoaru 20. januara.

Predstava koja priređuje najviše oduševljenja kod najmlađe publike Andersenova "Palčica", rađena u koreografiji Nermine Damian, bit će izvedena 30. januara.

Jedina premijera u januaru pripast će Drami NP Sarajevo. Tako će u petak, 16. januara, biti izvedena predstava rađena prema tekstu savremenog poljskog bisca Pavela Sale "Mortal kombajn", koju postavlja Dino Mustafić.

Ansambl Drame gostovat će u Zagrebu i Varaždinu s predstavom "Tvrđava" Meše Selimovića u režiji Sulejmana Kupusovića, a u Šibeniku i Zenici s predstavom "Ponoćna igra" Dubravka Jelačića Bužimskog u režiji Gradimira Gojera.

U januaru će na pozornici najstarije teatarske kuće u BiH gostovati i HNK Zagreb s predstavom "Važno je zvati se Ernest" Oskara Vajlda u režiji Tomislava Pavkovića.

U Sarajevu će 24. januara gostovati i Pozorište Prijedor, s kojim Narodno pozorište održava prijateljske kontakte. Prijedorčani će izvesti predstavu "Zločin i kazna" Dostojevskog u režiji Gradimira Gojera.