Xenophonia
0

Norveški trubač Arve Henriksen u petak u Pozorištu mladih

Sarajevo-x.com
Drugog dana muzičkog događaja Xenophonia (petak) posjetioci će moći prisustvovati koncertu norveškog trubača Arve Henriksena.

Riječ je o instrumentalisti koji je na muzičkoj sceni cijenjen po osebujnom zvuku koji podsjeća na flautu. Sarađivao je sa brojnim umjetnicima, a iza sebe ima respektabilan broj diskografskih izdanja. Gostovao je na više od stotinu albuma, a samo sa svojom grupom Supersilent snimio je sedam nosača zvuka. Koncertu Arve Henriksena možete prisustvovati u petak u 20 sati u Pozorištu mladih.

Ulaznice za ovaj koncert i sve ostale programe Xenophonije mogu se kupiti na box officeu BKC-a od 12 do 21 sat, te u Pozorištu mladih pola sata prije koncerta. Za studente svih fakulteta u Bosni i Hercegovini Jazz Fest je omogućio popust od 20% za kupovinu ulaznica na box officeu i uz predočavanje indexa.

U subotu na Xenophoniji Buzz i Nils Petter Molvaer

Ovogodišnji muzički događaj Xenophonia predstavit će i aktuelni projekat trubača, kompozitora i producenta Nilsa Pettera Molvaera pod nazivom Hamada.

Ovaj norveški umjetnik u svojoj muzici kombinira različite muzičke stilove poput jazza, housea i elektronske muzike sa elementima hip hopa, rocka i popa, s lakoćom stvarajući jedinstvene i impresivne zvučne pejzaže. Počevši od albuma Khmer objavljenog 1997. godine, preko albuma Solid Ether, do posljednjeg Hamada iz 2009. godine, Molvaer je stekao status jednog od značajnijih inovatora na evropskoj muzičkoj sceni.

Ansambl Hamada sa kojim će se Molvaer predstaviti 10. aprila na Xenophoniji, u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, čine i gitarista Stian Westerhus i bubnjar Audun Kleive. Koncert počinje u 21 sat, a isti dan u 16 sati bit će održan i razgovor sa Nilsom Petterom Molvaerom namijenjen mladim muzičarima, studentima muzike i ostalim posjetiocima Xenophonije zainteresiranim za rad ovog umjetnika.

Isti dan u Pozorištu mladih u 19 sati koncertnu premijeru imat će bh. ansambl Buzz kojeg čine saksofonista Adnan Cico, kontrabasista Enes Seferović, te vibrafonista i perkusionista Davor Maraus. Njima će se kao gosti pridružiti gitarista Vlado Grizelj i bubnjar Wolfgang Rainer.

Više informacija o programima Xenophonije na www.xenophonia.ba.