Haris Pašović
0

'Nora je priča o slobodi svakog pojedinca'

Sarajevo-x.com
Predstava 'Nora' koju je prema dramskom tekstu norveškog pisca Henrika Ibzena režirao poznati bosanskohercegovački režiser Haris Pašović bit će premijerno izvedena 24. i 25. januara u Poslovnom centru Unitic u Sarajevu.

Jedna od najpoznatijih Ibzenovih drama nakon trideset godina bit će izvedena na bh. pozorišnoj sceni. Predstava je priča o mladom uspješnom bračnom paru koji naizgled živi savršenim životom. No, kada 'zagrebemo' ispod površine, otkrivamo da je njihov brak daleko od idealnog.

Reditelj Haris Pašović ističe da se radi o savremnom tekstu koji govori o emancipaciji žene i slobodi svakog pojedinca.

"Tema predstave prije svega jeste sloboda svakog od nas, gdje nam se stalno nameće pitanje da li smo u stanju slijediti svoje želje i intimne impulse i suprotstaviti se okolini, tradiciji i društvenim konvencijama. Mladi supružnici su moderni i zgodni, imaju novac i zanimljiv seksualni život, ali iza svega toga stoje složeni ljudski odnosi. Nora odlučuju krenuti svojim putem i boriti za svoju slobodu", kazao je Pašović.

Prema njegovim riječima, predstava 'Nora' je izuzetno izazovna i zabavna, ali istovremeno hrabra i ozbiljna. Glavne uloge tumače mladi bosanskohercegovački glumci Maja Izetbegović i Amar Selimović, a predstava je okupila veliki broj umjetnika iz raznih oblasti.

Scenografiju rade Amir Vuk Zec i Lada Maglajlić, kompozitor je Brano Jakubović, koreograf Mark Boldin, dok kostimografiju potpisuju članice dizajnerskog trija "Kao Pao Shu".

"Pravo je zadovoljstvo raditi sa mladim, talentiranim umjetnicima. Angažirali smo i kipara Enesa Sivca koji je za predstavu izradio 12 metara dugu skulpturu pod nazivom "Totemi", koja će biti postavljena kao dio interijera stana savremenog bračnog para, čiji život odiše srećom i materijalnim blagostanjem, ali je u stvari pun problema", navodi Pašović.

Nakon svečane premijere 24. i 25. januara u 20 sati, predstava će se izvoditi i 25., 26., 27., 28. janura 2009. u istom terminu.