Kultura
23

Nominirane knjige za nagradu "Mali princ" 2016. godine

Klix.ba
Pripreme za ovogodišnji Međunarodni dječiji festival "Vezeni most" ulaze u finalnu fazu. Poznati su i kandidati za nagradu "Mali princ".

Selektori iščitavaju nominirane knjige, a u najužem izboru je osam knjiga iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Autoru najbolje knjige bit će dodijeljena bronzana statua "Mali princ", rad akademskog vajara Enesa Sivca.

Selektor za Bosnu i Hercegovinu dr. Ibrahim Kajan nominirao je knjige "Najdalja zvijezda do koje se voli" autorice Ljubice Ostojić i "Kamenčić skitnica" autorice Valerije Skrinjar-Tvrz.

Selektorica za Crnu Goru dr. Svetlana Kalezić-Radonjić kao predstavnike svoje zemlje nominirala je knjigu "Modra planina" koju je napisala Dragana Kršenković-Brković i knjigu "Krtica i sunce" autora Ilije Nikčevića.

Selektorica za Hrvatsku dr. Marine Gabelica nominirala je knjige "Krugovi na vodi" autorice Snježane Babić-Višnjić i "Bio sam pas i opet sam" autorice Petre Puh.

Srbiju će, prema odluci selektorice dr. Zorane Opačić, ove godine predstavljati knjiga Jasminke Petrović "Leto kada sam naučila da letim" i knjiga Vesne Aleksić "Dođi na jedno čudno mesto".

O kakvoj je konkurenciji riječ najbolje govori podatak da su nominirane knjige već osvojile gotovo sve značajnije nagrade u svojim zemljama.

Ovogodišnji "Vezeni most", kako je planirano, održat će se u Mjesecu knjige – od 25. do 29. oktobra.

Pored dodjele nagrade za najbolju dječiju knjigu, bit će uručena i nagrada za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini, a pripremljeni su i brojni drugi kulturni sadržaji.

Ovogodišnji literarni natječaj za učenike uzrasta od prvog do petog razreda osnovne škole posvećen je stogodišnjici objavljivanja kultne dječije knjige "Priče iz davnine" Ivane Brlić-Mažuranić i 60. godišnjice prvog objavljivanja knjige "Patuljak iz zaboravljene zemlje" Ahmeta Hromadžića, čime se želi ukazati na nemjerljiv značaj ovih djela i njegovih autora za razvoj dječije književnosti i književnosti uopšte.

Tema konkursa za učenike uzrasta od šestog do devetog razreda bit će "Ideje pokreću svijet" s ciljem afirmacije univerzalnih ljudskih vrijednosti, ali i aktuelnih trendova u društvu koji afirmišu produktivno i poduzetničko promišljanje i rad na putu stvaranja novih vrijednosti i dobara.