Kultura
5

Nominacija rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke i Hagade za Pamćenje svijeta

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Komisija za saradnju BiH s UNESCO-om uputit će nominaciju Rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke i Sarajevske hagade za upis u UNESCO/ Međunarodni registar Pamćenje svijeta, zaključeno je na posljednjoj sjednici Komisije.

Odluka je donesena nakon što je u oktobru 2015. godine UNESCO otvorio poziv za dostavu nominacija za upis u UNESCO/ Međunarodni registar Pamćenje svijeta, a koje će se razmatrati u ciklusu 2016.-2017. godina, o čemu su informirana entitetska ministarstva kulture i članovi Komisije za UNESCO.

U datom roku Komisija za UNESCO BiH primila je dvije nominacije, Rukopisnu zbirku Gazi Husrev-begove biblioteke i Sarajevsku hagadu. Kolekcija rukopisa Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu sadrži 10.561 unikatnih rukopisa, koji su sastavni dio oko 20.000 većih i manjih djela iz islamskih nauka, orijentalnih jezika, lijepe književnosti, filozofije, logike, historije, medicine, veterinarstva, matematike, astronomije i drugih nauka. Najstariji sačuvani rukopis iz ove kolekcije datira iz 1105. godine.

Mnogi rukopisi se odlikuju izvanrednom kaligrafijom i raznovrsnim ukrasima. Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke predstavlja pet posto od preostalo ukupnog broja pisanih spomenika Bosne i Hercegovine iz otomanskog perioda, te se smatra najvrednijom zbirkom te vrste danas na Balkanu.

Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH je 2013. godine proglasila Mushav Fadil-paše Šerifovića, koji je sastavni dio rukopisne zbirke, pokretnim nacionalnim spomenikom.

Sarajevska hagada predstavlja izuzetan primjer srednjovjekovne hebrejske dekorativne umjetnosti. To je rukopis napisan na pergamentu, sa nizom vrhunskih ilustracija i spada među najpoznatije i najljepše hebrejske iluminirane rukopise iz srednjeg vijeka u svijetu. Sarajevska hagada je nastala sredinom 14. vijeka, pretpostavlja se u sjevernom dijelu Španije. 1894. godine, Hagadu je kupio Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, od tadašnjeg vlasnika, porodice Koen. Hagada je 2003. godine proglašena pokretnim nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Registar Memory of the World je uspostavljen 1997. godine u cilju očuvanja dokumentarne baštine od svjetskog značaja. Do sada je u Registar upisano 348 stavki koje uključuju dokumente, rukopise i bibliotečku, muzejsku i arhivsku građu ili kolekcije.