Izložba Danisa Fejzića
0

"Noćas je crn mjesec iznad Bosne"

Klix.ba
Foto: A. Panjeta/Klix.ba (Foto: A. P./Klix.ba)
Admir Mujkić, Ema Mazrak i Danis Fejzić (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
U Galeriji "Roman Petrović" u Sarajevu u utorak je otvorena izložba grafika umjetnika Danisa Fejzića pod nazivom "Ikone našeg doba".

O Danisovoj postavci radova iz njegove serije "Fallen" na otvaranju izložbe govorila je historičarka umjetnosti Ema Mazrak koja je pokušala bar manjim dijelom publici pojasniti šta je to što je Fejzić kroz svoje tamne tonove svojih radova, ali je priznala da je s obzirom na svu njihovu kompleksnost do konačnog i samo umjetniku znanog značenja teško doprijeti.

"Pogledamo li radove i uporedimo ih sa nazivom izložbe 'Ikone našeg doba', onda možemo zaključiti da tih ikona danas nema ili da nestaju. Čini se kao da je ono što je Danis htio reći nedorečeno i da radovi tragaju za konačnim smislom. Nadamo se da će autor na kraju priču konačno zaokružiti i izaći na neke novije i svjetlije kolosijeke", kazala je Mazrak.

Sam autor nije mnogo govorio na izložbi nego je prepustio da njegova djela govore u ime njega, a jedinom rečenicom na otvaranju nije nagovijestio skoriji izlazak iz "tamne faze":

"Noćas je crn mjesec iznad Bosne, uživajte u izložbi", kazao je kratko Fejzić.