Kultura
299

"Noć vokala" za pamćenje na Jazz Festu

FENA
(Foto: Jasmin Brutus)
U okviru 18. Jazz Festa Sarajevo, publika je u petak uživala u svojevrsnoj "noći vokala koju su otvorili braća Teofilović - Ratko i Radiša - u pratnji Miroslava Tadića, najuspješnijeg gitariste u svijetu rođenog u Bosni i Hercegovini i dugogogdišnjeg gosta Jazz Festa.

Nastup pomenutog trojca oduševio je prepunu dvoranu Bosanskog kulturnog centra, iznimnom sintezom vokalnih bravura i majstorskog muziciranja na gitari.

Braća Teofilović ostavili su bez daha publiku svojim izvođenjem tradicionalnih pjesama s Balkana, u maniru, kako su i sami rekli, "dva čovjeka, jedan glas".

Tadić, sada već tradicionalni gost Jazz Festa omiljen u sarajevskoj publici svojim fascinantnim muziciranjem, bio je svojevrsna pratnja "anđeoskim glasovima" braće Teofilović.

Nastup trojice virtuoza iz Srbije bio je prava uvertira za koncert večeri - nastup četverostruke dobitnice Grammyja Diane Reeves.

Slavna američka pjevačica nevjerovatnih vokalnih mogućnosti pokazala je publici kako je život uistinu lijep, predstavljajući svoj album upravo takvog naslova "Beautiful Life" (Divni život).

Prepuna dvorana BKC-a nije ostala ravnodušna na vokalne bravure američke dive koja je fascinirala publiku nevjerovatnim glasovnim improvizacijama.

U njenoj pratnji "ravnopravno" su učestvovali i članovi Diane Reeves trija - sjajni brazilski gitarista Romero Lubambo i ritam sekcija koju čine kontrabasista Reginald Veal i bubnjar Terreon Gully

Četvrta noć 18. Jazz Festa ponudila je sarajevskoj publici nastupe koji će zadugo ostati u pamćenju sjajnim vokalnim nastupima i vrhunskim muziciranjem.

Nastup Diane Reeves završen je oko ponoći nakon četiri sata muzičke čarolije koju su priredili balkanski i američki umjetnici.