Kultura
6

"Noć teatra BiH" 17. novembra

FENA
Bosansko narodno pozorište Zenica već treći put koordinator je teatarske manifestacije "Noć teatra BiH“.

Kako navode iz BNP Zenica, ova teatarska manifestacija, koja ima međunarodni karater, ima za cilj da okupi sve radnike i ljubitelje teatarske umjetnosti i ujedini ih u promociji teatarske i izvebene umjetnosti i ostavlja mogućnost publici da upozna pozorište iz jedne potpuno druge vizure posjećujući scenske izložbene prostore, radionice i da se upozna s glumačkim ansamblom i uposlenicima pozorišta.

Ovogodišnja jednodnevna ali i cjelonoćna manifestacija "Noć teatra BiH“, kada će scenski prostori da postanu mjesta susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja o teatarskoj umjetnosti, je u subotu 17. novembra.

Na prošlogodišnjoj manifestaciji "Noć teatara BiH“ učestvovalo je 36 teatara i institucija kulture iz 18 bh. gradova i prvi put je jedan takav projekat u BiH okupio gotovo sve ustanove, institucije, udruženja i teatarske trupe iz BiH.

"Program Noći teatra primarno obuhvata pozorišne predstave, ali i ostale oblike scenskih umjetnosti kao što su međunarodne koprodukcije i gostovanja, čitanja i uprizorenja tekstova savremenih europskih autora, višejezičnost, okrugle stolove i susrete s izravnim internetskim uključivanjem, koncerte, izložbe, igraonice i radionice za djecu, te prigodnu gastronomsku ponudu“, navode iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Učesnice ove međunarodne teatarske manifestacije European Theater Night, koja okuplja i ujedinuje teatarske radnike iz cijele Evrope s njihovom publikom su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Austrija, Mađarska i Slovačka, a cilj je da se u narednom periodu ovom projektu priključe i ostale zemlje regiona i Evrope.