Kultura
44

Noć teatra: Bh. pozorišta otvaraju vrata publici i predstavljaju najbolje predstave

Piše: A. Dž.
Foto: N. G./Klix.ba
Ermin Bravo, Sandra Ikanović i Dino Delić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U subotu, 16. novembra, 23 profesionalna i amaterska teatra iz 12 bosanskohercegovačkih gradova otvorit će vrata publici i pridružiti se ostalim evropskim zemljama u međunarodnoj manifestaciji Noć teatra.

Kao i prethodnih, i ove je godine koordinator manifestacije za BiH Bosansko narodno pozorište Zenica. Kako je na konferenciji za medije, upriličenoj u Sarajevskom ratnom teatru, kazao Dino Delić, operativni rukovodilac BNP-a, ovogodišnja manifestacije se održava bez ikakve podrške organa vlasti i sponzora.

"To nas, ipak, nije omelo. Mi ćemo zajedničkim snagama iznijeti ovogodišnju noć teatra i tog dana otvoriti naša vrata teatarskoj publici te pokazati kako teče teatarski život, kako nastaje jedna predstava... Svi posjetioci moći će se družiti sa našim umjetnicima, obići prostorije u kojima nastaju predstave i uživati u raznovrsnom i zanimljivom sadržaju", rekao je Delić.

Osim predstava, posjetitelje očekuju koncerti, radionice, izložbe, projekcije filmova...

Sandra Ikanović, izvršna producentica Noći teatra, kazala je da ova manifestacija, osim što promovira teatarsku i izvedbenu umjetnost, omogućava publici da upozna pozorište iz jedne potpuno druge vizure.

Među onima koji će se predstaviti u Noći teatra su studenti Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Glumac i docent ASU-a Ermin Bravo kazao je da mu je zadovoljstvo što i ove godine učestvuju u ovoj značajnoj manifestaciji.

"Predstavljamo se projektom 'Dragi tata', koji rade studenti druge godine. To je njihov završni ispit, radi se o klasi koju vodimo Đana Pinjo i ja. Drago mi je da se na ovaj način možemo predstaviti široj publici, jer do sada za to nismo imali previše prilika", kazao je Bravo.

Učesnice ove značajne međunarodne teatarske manifestacije, koja okuplja i ujedinjue teatarske radnike iz cijele Evrope sa njihovom publikom su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Austrija, Mađarska, Belgija, Češka, Bugarska i Slovačka, a cilj je da se u narednom periodu ovom projektu priključe i ostale zemlje regije i Evrope.

Ovogodišnja manifestacija Noć teatra BiH bit će održana u subotu, 16. novembra, kada će scenski prostori postati mjesta susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja o teatarskoj umjetnosti.

Kompletan program Noći teatra pronađite ovdje.