Kultura
436

Sarajevo će imati Noć muzeja 18. maja

Klix.ba
U Sarajevu će se, 18. maja u terminu od 12 do 24 sata, a u organizaciji Udruženja umjetnika Bellarte, održati Noć muzeja.

Noć muzeja predstavlja kulturni događaj u organizaciji muzejskih kuća i drugih kulturnih institucija kojem je glavna značajka da su muzejski i drugi izložbeni prostori otvoreni do kasno u noć.

"Želimo organizirati ovaj događaj u Sarajevu, i drugim većim gradovima BiH na onoj razini koju imaju i ostale evropske metropole, i dati mu značaj koji zaslužuje. Nakon održanih sastanaka i razgovora sa čelnim ljudima institucija kulture potrebnim za realizaciju ovog projekta – direktorima muzeja i galerija u Sarajevu, kao i nadležnim ministarstvima, uvjereni smo da će od ove godine Sarajevo dobiti Noć muzeja kakva mu i priliči, cjelodnevni i večernji događaj koji će plijeniti različitim bogatim sadržajima i neobičnošću", saopćili su iz Udruženja Bellarte.

Projekat Noć muzeja u Sarajevu i BiH planiran je za 18. maj, kada se ovaj događaj obilježava u cijelom svijetu, a realizira se sinhronizovano sa ICOM-om (International Council of Museums).

Noć muzeja 2013. će putem planiranih aktivnosti pokušati oživjeti i afirmirati muzeje kroz nekonvencionalna umjetnička događanja te pokušati podići nivo svijesti građana Sarajeva i BiH o važnosti kulture i umjetnosti.

Umjetnici iz različitih branši uvezat će se sa muzejskim djelatnicima u svrhu istraživanja ili prezentacije kulturno-historijske baštine BiH, muzeja kao institucija koji tu baštinu njeguju i čuvaju te raznih umjetničkih formi. Stvaranjem novih krugova publike unaprijedit će se kako individualna tako i kolektivna kulturna svijest šire populacije. Noć muzeja ima turistički karakter kao i karakter približavanja evropskim i svjetskim tokovima.

Program Noći muzeja 2013.

12:00 - Bošnjački institut, "Sumrak institucija kulture u BiH" 18:00 – Galerija Preporod, "Djeca su vojska najjača" 19:00 – Brusa bezistan, "Glasovi Noći muzeja" 19:45 – Muzej atentata, "Noć u ritmu valcera" 20:00 – Bošnjački institut, Koncert Muzičke akademije Sarajevo 21:00 – Muzej Jevreja, Večer sefardskih pjesama i izložba skulptura "Pod velom noći" 22:00 - Historijski muzej, Zvjezdani event SASFC Pulsar 23:30 – Koncert na sceni kod Zemaljskog muzeja: Udruženje Bellarte, The Loudest Silence, muški ansambli Preporod i Ramas

Pored centralnih događanja, organizovat će se i prateći programi u Art kući sevdaha, galeriji Ars Aevi, galeriji BlackBOX, Bošnjačkom institutu, Brusa bezistanu, Ceka Charlami, Collegium Artisticumu, Despića kući, galeriji Gabrijel, galeriji Preporod, Muzeju Alija Izetbegović, Muzeju Jevreja, Muzeju Sarajeva, Muzeju Sarajevo 1878. – 1918., Svrzinoj kući i Umjetničkoj galeriji BiH.