Adnan Busuladžić
0

"Noć muzeja popularizira muzejsku i galerijsku djelatnost"

FENA
Direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić smatra da je, generalno gledano, u odnosu na finansijske mogućnosti i (ne) razumijevanje nadležnih organa, obilježavanje Međunarodnog dana muzeja korektno koncipirana manifestacija ne samo u toj nego i u ostalim sličnim institucijama na ovom području.

"Naše je da, svake godine sredinom maja, aktueliziramo i populariziramo muzejsku i galerijsku djelatnost i da kroz različite manifestacije i u skladu sa finansijskim mogućnostima organiziramo sadržaje kojima ćemo privući i zainteresirati širu javnost", kazao je on za FENU.

Iskustva iz ranijih godina pokazuju da se u "Noći muzeja" bilježi povećan broj posjetilaca tim institucijama kulture. Tako Zemaljski muzej BiH već tri godine, u "Noći muzeja", bilježi po 2.000 do 3.000 posjetilaca. S jedne strane to jeste značajan broj, ali i nije s obzirom na broj stanovnika Sarajeva.

Prema raspoloživim podacima, Zemaljski muzej BiH tokom godine bilježi oko 30.000 posjeta. Busuladžić smatra da to nije dovoljno, te ističe da se kroz razne programe i tematske izložbe pokušavaju privući posjetioci.

Ipak, kaže Busuladžić, treba biti realan da struktura stanovništva i način život ovdašnjih stanovnika utječu na takav tempo posjeta naročito ako se ima u vidu činjenica da škole iz Sarajeva programom nisu obavezne učenike dovoditi u posjetu muzeju. Sve ovisi od senzibiliteta predmetnih nastavnika koji po svojoj volji dovode djecu.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja Zemaljski muzej BiH u Sarajevu organizira tokom današnjeg dana nekoliko značajnih sadržaja.

Međunarodni dan muzeja (18. maj) obilježava se širom svijeta od 1977. godine, a kroz projekt "Noć muzeja" javnosti se nastoje prezentirati dostignuća iz prethodnog perioda, te afirmirati muzeji kao javne ustanove.