Kultura
106

Noć muzeja: Bogat program za ljubitelje kulture i umjetnosti u 18 muzeja

Manifestacija "Noć muzeja 2015." i ove godine uspjela je ujediniti muzeje. Muzeji će biti otvoreni do kasno u noć, a svi posjetioci će moći uživati u bogatom programu. Radionice, okrugli stolovi, izložbe, performansi, predstave i još mnogo toga očekuje sve zainteresirane u ukupno 18 muzeja koji će svoja vrata širom otvoriti u noći muzeja.
"Noć muzeja 2015" u svojoj osnovi posjeduje ideju i precizno razrađen plan aktivnosti koje će rezultirati oživljavanjem i afirmacijom muzeja kroz nekonvencionalna umjetnička događanja.

Projekat inicira nove namjenske muzejske postavke u pratnji interaktivnih umjetničkih i edukativnih programa (performansi, koncerti, prezentacije, promocije...) kako kod postojeće publike tako i kroz oformljavanje nove publike i posjetilaca i muzeja.

Podjednako važan cilj ovoga projekta je i podizanje nivoa svijesti građana Sarajeva i BiH o važnosti kulture i umjetnosti, spoznaja vrijednosti kulturnih institucija kao što su muzeji i važnosti njihovog postojanja što je nažalost zanemareno na ovim prostorima.

Prioritetni rezultati projekta će biti izvođenje same manifestacije Noć Muzeja u 2015. godine koja će se baviti tematikom aktualnih društvenih zbivanja i pojava kroz atraktivne muzejske postavke praćene brojnim umjetničkim programima. Kako se već manifestacija odvija nekoliko godina može se reći da postaje tradicionalna.

Udruženje umjetnika BellArte od 2011. godine doprinosi ovoj manifestaciji i na način da umjetnici svojim kreacijama obogaćuju muzejske prostore. Koncerti klasične i moderne muzike, baletne izvedbe, nastupi horova, osebujne glumačke i plesne kreacije – dio su umjetničke ponude kojom na ovaj dan želimo oplemeniti dodatno ove prostore, poklonivši im jednu dimenziju više, dimenziju koja znači povezivanje žanrova umjetnosti u zajedničku cjelinu.