Kultura
0

Nobelovu nagradu za književnost dobio Peruanac Mario Vargas Llosa

FENA
Mario Vargas Llosa (Foto: AFP)
Mario Vargas Llosa (Foto: AFP)
Nobelova nagrada za književnost za 2010. godinu dodijeljena je peruanskom 74-godišnjem književniku Mariju Vargasu Llosi, saopćila je u četvrtak u Stockholmu Švedska akademija.

Nagradu je dobio "za kartografiju struktura vlasti i za svoje oštre slike o otporu individue, njenoj pobuni i neuspjehu", precizirala je Akademija.

Rođen je u Arequipi, u Peruu, 28. marta 1936. godine, ali je 1993. godine uzeo špansko državljanstvo, tri godine poslije poraza na peruanskim predsjedničkim izborima, prenio je AFP.

Mario Vargas Llosa nametnuo se romanom "Grad i psi" iz 1962. godine u kojem opisuje odrastanje. Slijedi roman "Zelena kuća" u kojem se osjeća da je William Faulkner utjecao na njega. Dobio je i uglednu književnu nagradu. Napisao je i krimi roman "Ko je ubio Palomina Montera?"

Roman "Jarčevo slavlje" opisuje vlast Rafaela Trujilla u Dominikanskoj Republici. Ženio se dva puta, ima troje djece. Erotski romani su mu "Posveta pomajci" i "Don Rigobertova bilježnica".

Prijateljevao je i s Gabrielom Garcijom Marquezom, ali su se razišli. Podržavao je ideologiju Fidela Castra, ali se kasnije distancirao i skrenuo udesno, prenijeli su mediji.

Na hrvatski jezik prevedeno je nekoliko njegovih djela. To su "Vragolije zločeste curice", "Pohvala pomajci", "Raj iz drugog ugla", "Jarčevo slavlje" i "Don Rigobertove bilježnice".