Kultura
0

Nobelovac Pamuk: ''Ja sam pisac, a ne graditelj mostova''

Sarajevo-x.com
Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Orhan Pamuk izjavio je da je tužan zbog loših odnosa između njegove rodne Turske i EU, ali insistira da njegova uloga kao pisca nije da gradi mostove.

Govoreći u srijedu u Štokholmu, gdje će ovog vikenda primiti nagradu, Pamuk je izjavio da je ushićen osvajanjem Nobelove nagrade, ali da ta nagrada neće promjeniti njegov život.

54-godišnji pisac, koji je u Štokholm stigao sa svojom kćerkom, na Švedskoj akademiji je održao tradicionalno predavanje. Na ceremoniji u nedjelju, Pamuk će primiti Nobelovu nagradu, koja se sastoji od zlatne medalje, diplome i 10 miliona kruna (1,07 miliona eura). Nagradu će mu uručiti švedski kralj Carl Gustaf XVI.

Pamuk, autor romana ''Zovem se Crveno'', ''Snijeg'', te niza drugih djela, izjavio je da želi da ga se smatra piscem, a ne mostom između muslimanske i zapadne kulture. ''Graditelj mostova? To mi se ne sviđa. Ja ne pišem fikciju da bi objašnjavao civilizaciju. To nije moja namjera'', izjavio je Pamuk.

Komisija za dodjelu Nobelove nagrade je u oktobru odabrala Pamuka kao ovogodišnjeg laureata, zbog njegovog rada na ''istraživanju raskršća muslimanske i zapadne civilizacije''.

Genijalni pisac nije bio raspoložen za diskusiju o politici, fokusirajući se na pitanja o svom radu i koristeći humor da izbjegne nezgodna pitanja.

U svojoj jedinoj digresiji vezanoj za politiku, autor je rekao da je tužan zbog loših odnosa između Evropske unije i njegove rodne Turske. ''Na nesreću, u posljednje dvije godine, entuzijazam vezan za ulazak Turske u EU, iščezava i u Turskoj i u Evropi'', izjavio je Pamuk.

Pamuk je još dodao da bi turski ulazak u EU koristio cijelom svijetu, jer bi uspostavio primjer da ne postoji sukob već harmonija između civilizacija.

Na pitanje o nagradi koju će dobiti, Pamuk je sa osmjehom izjavio: ''Tu ima malo opasnosti, ali puno više koristi. Rekao sam da nagrada neće promjeniti moj život. Promjenit će moje finansijsko stanje''.