Dobitnik 1,4 miliona dolara
0

Nobelova nagrada za književnost Šveđaninu Tomasu Transtromeru

Sarajevo-x.com
Tomas Transtromer
Tomas Transtromer
Švedski pjesnik i pisac Tomas Transtromer dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2011. godinu, saopćila je danas Švedska akademija.

Tačno u 13 sati, sekretar Švedske akademije izašao je pred mnoštvo okupljenih novinara u Stockholmu i obznanio da je Transtromer dobitnik ovogodišnje nagrade vrijedne 1,4 miliona dolara.

Rođen je u Stockholmu 1931. godine, bavio se pisanjem i prevođenjem, a njegova je poezija ostavila dubok trag u švedskom društvu.

Diplomirani psiholog, koji se cijelog života bavio psihologijom i radio s osuđenicima i ovisnicima, prvu je zbirku pjesama objavio još 1954. godine. Optuživali su ga da se u svojim pjesmama previše udaljava od tradicije, a ne uključuje dovoljno političkih pitanja u svoje radove.

Njegove pjesme, koje kritičari opisuju kako modernističke i ekspresionističke, preveden su na više od 50 jezika.

Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se od 1901. godine. Prvi laureat bio je francuski pjesnik i filozof Sully Prudhomme. Tokom godina, Švedska akademija nagradila je 107 književnika iz cijelog svijeta.

Nobelova nagrada za književnost dodjeljivala se autorima različitog jezičkog i kulturnog porijekla, bez obzira na to je li riječ o već proslavljenom ili nepoznatom književniku. Nagrada za književnost nije dodijeljena 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942, i 1943. godine.

Godine 1961. tadašnja Jugoslavija dobila je svog nobelovca, Ivu Andrića. Rođeni Travničanin jedini je dobitnik Nobelove nagrade za književnost na ovom prostoru.

Nagradu je dobio za roman "Na Drini ćuprija" kao i za cjelokupni rad na "historiji jednog naroda".