Kultura
0

Njemački književnik Uwe Kolbe gost 50. Sarajevskih dana poezije

FENA
Uwe Kolbe
Uwe Kolbe
Goethe-institut u Bosni i Hercegovini će povodom održavanja jubilarnih 50. Sarajevskih dana poezije ugostiti renomiranog njemačkog pisca i pjesnika Uwea Kolbea, saopćeno je iz Goethe-instituta.

Uwe Kolbe je uveliko zapažen u prelaženju granica između poezije i proze. Tokom svoje karijere primarno objavljuje zbirke pjesama, no nedavno je napisao i kriminalistički roman i filozofsku bajku.

Već s prvom objavljenom knjigom "Kolbe" postaje profesionalni pisac koji živi od književnih nastupa (čitanja i predavanja), stipendija i nagrada.

Bio je gost Sarajevskih dana poezije 2007. godine.

Nekoliko godina vodio je Studio književnost i teatar pri univerzitetu u Tübingenu.

Dobitnik je uglednih književih nagrada kao što su “Nicolas Born” Hubert-Burda fondacije, “Friedrich Hölderlin” grada Tübingena, zajedničke nagrade njemačkih literarnih kuća i dr.

Po svemu, Uwe Kolbe spada u najznačajnije i najuglednije njemačke pjesnike svoje generacije, pa čak i izvan generacijskih okvira. Prevođen je na više stranih jezika, a i sam se bavi prevođenjem.

Ususret međunarodnoj književnoj manifestaciji 50. Sarajevski dani poezije Uwe Kolbe će održati književnu večer "Tajne svetkovine poezije“ 10. maja u Goethe-institutu.