Kultura
0

Njemačka književnica Anne Klapperstück gostovala u Sarajevu

Sarajevo-x.com
U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH u četvrtak je gostovala njemačka knjževnica Anne Klapperstück.

Prisutni su sa nestrpljenjem čekali početak programa koji je organizovala Austrijska biblioteka (čitaonica) u Sarajevu uz nesebičnu podršku i pomoć Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Voditelj programa je bio prof. dr. Clemens Ruthner, profesor književnosti na Filozofskom fakultetu, Odsjeka germanistike. Nakon uvoda o stilu pisanja Anne Klapperstück, autorica je čitala svoje tekstove dok su se u pozadini smjenjivale fotografije predjela, osoba i predmeta pomoću kojih književnica dočarava svoja djela.

Anna Klapperstück u svojim tekstovima prikazuje unutrašnja mjesta i slike koje uklapa u tekst poput kolaža. Ona stupa u dijalog sa slikama iz djetinjstva, sanjarenjem i pamćenjem, te ih spaja s drugim mjestima i likovima koji su nadrealni, iskrivljeni, koji izgledaju poput ogledala unutrašnjeg stanja portretiranih osoba. Važni fragmenti tekstova temelje se na nagomilanim fotografijama koje kada se jednom pročitaju kao rečenice prikazuju psihograme.

Tekstovi ove autorice zbog svog posebnog pristupa odbijaju biti kategorizovani.

I ovaj put, uz pomoć gostovanja Anne Klapperstück, pokazana je veoma dobra saradnja Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Austrijske ambasade u BiH. Saradnja ove dvije institucije, posebno dolazi do izražaja kroz konkretne aktivnosti Austrijske čitaonice u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.