Kultura
44

Niz kulturnih događaja u okviru Dana frankofonije od 20. marta do 2. aprila

FENA
(Foto: FENA)
Brojni kulturni događaji iz oblasti književnosti, filma, plesa i muzike bit će predstavljeni na manifestaciji "Dani frankofonije" koja će biti upriličena u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci od 20. marta do 2. aprila.

Manifestacija će početi 20. marta kada će u sarajevskoj Vijećnici biti upriličena grčko-francuska večer poezije, a nakon toga uslijedit će Koncert za klavir Erica Bretona.

Tog datuma 274 miliona frankofonih ljudi na pet kontinenata obilježit će Međunarodni dan frankofonije koji će ujedno biti i prilika da proslave zajednički jezik, ali i međusobnu različitost.

Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi kazala je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da će to biti trenutak za isticanje prijateljskih odnosa između 80 država i vlada članica i posmatrača Međunarodne organizacije frankofonije (OIF).

Radi se o velikoj zajednici koja promovira univerzalne vrijednosti u službi mira, solidarnosti i održivog razvoja, a dio bh. programa osim Ambasade Francuske u BiH su i ambasade Grčke, Rumunije, Švicarske i Belgije.

"Frankofonija je kulturna avantura koja nas ujedinjuje oko zajedničkog jezika, ali u isto vrijeme svjedoči i o našoj raznolikosti, međusobnoj zavisnosti te solidarnosti", istakla je Bodonyi.

Budući da su "Dani frankofonije" i politički događaj, ambasadorica je najavila da će u njemu učestvovati i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ali i Francuski institut u BiH, a većina događaja bit će besplatna.

U okviru ove manifestacije 22. marta u Vijećnici će biti upriličen suvremeni ples ili Nokturno u Vijećnici kada će biti izvedena dva komada Yuval Pick "loom" i "YK15" Nacionalnog Centra Rillieux la Pape iz Francuske, a taj događaj dio je programa Sarajevske zime.

Književnik Nihad Hasanović učestvovat će u "Danima frankofonije", budući da je on prevodilac i frankofon, a prevodio je istaknute francuske autore. On će se 22. marta susresti s libanskim frankofonim piscem Charifom Majdalanijem u Muzeju knjiženosti i pozorišne umjetnosti kada će razgovarati o francuskom jeziku, Libanu i BiH.

Fotograf Milomir Kovačević Strašni ove godine uz podršku Ambasade Francuske radio je na projektu koji će u okviru "Dana frankofonije" biti predstavljen 29. marta u Gimnaziji Obala. Naime učenici koji uče francuski jezik, bavili su se temom diskriminacije i predrasuda tako što su svoja zla izražavali riječima u vidu slogana.

Strašni je danas izrazio zadovoljstvo jer je dio tog projekta ocjenjujući da su djeca s kojima je sarađivao, njih oko 200 iz nekoliko škola u BiH, pokazala veliko znanje i zainteresiranost zbog čega su poruke koje su ispisali vrijedne pažnje.

Bosna i Hercegovina se OIF-u pridružila 2010. godine u svojstvu zemlje posmatrača, a kako je istaknuto, svi događaji koji se organiziraju u cijeloj BiH u okviru "Dana frankofonije" pokazatelj su privrženosti ove zemlje cjelokupnom projektu Frankofonije.