Sidran u posjeti Beogradu
0

"Nisam reketirao sarajevske Srbe"

Sarajevo-x.com
Abdulah Sidran, proslavljeni bh. književnik i scenarista nalazi se u posjeti Beogradu tokom koje je dao intervju za list "Danas" u kojem se dotiče standardnih tema poput preseljenja u Goražde i neizbježnog Emira Kusturice.

Sidran je još jednom negirao tezu srbijanskih medija o tome da je reketirao Srbe u Sarajevu tako što ih je izvlačio iz grada i uzimao njihove stanove. On je naveo primjer slikara Slobodana Perišića kojeg je izveo iz Sarajeva i spojio sa porodicom u Češkoj, a njegov je atelje predao dekanu Likovne akademije.

Na pitanje zašto se preselio u Goražde Sidran je rekao da je morao jer u Sarajevu nije obezbjedio krov nad glavom.

"U Sarajevu se znalo da nisam uzimao tuđe stanove, ali nisu imali želju da mi pomognu da dođem do krova nad glavom. S invalidskom penzijom se ne može živjeti u velikom gradu. Ako ne živite u velikom gradu s takvim djelima iza sebe, može li se u malom gradiću, kakvo je Goražde, nešto veliko stvoriti", rekao je Sidran.

Dodao je da se pisanjem bori protiv bolesti, i da završava veliku i životnu knjigu "Otkup sirove kože" koji je biografija njega i njegove porodice.

"Jedno poglavlje se zove "Prvi put s ocem na izbore“, a drugo "Otac je kuća koja se ruši“... Od ova dva poglavlja mogu se napraviti dva sjajna filma", rekao je Sidran.

Sidran je istakao da je Kusturica jedini režiser koji od njegove knjige može napraviti još dva filmska remek djela.

"Mi jesmo prekinuli saradnju, ali u posljednje vrijeme šaljemo jedan drugom pozitivne signale. Ako se to ne uradi, obojica ćemo biti na gubitku i naša publika, naravno", zaključio je Sidran.