Nagrada "Alija Isaković"
4

Nijedna drama na konkursu nije bila dovoljno dobra

FENA
Alija Isaković
Alija Isaković
Na anonimni bijenalni konkurs BZK "Preporod" za nagradu "Alija Isaković" stiglo je šest drama, raznovrsnih po tematici i umjetničkim postupcima.

Nažalost, još jednom se potvrdila istina da naša dramska produkcija, oslonjena na skromnu tradiciju, nije porodila, na primjeru ovog konkursa, nijedan umjetnički relevantan dramski tekst koji bi ovaj žiri, dodjeljujući nagradu "Alija Isaković", preporučio teatrima za izvođenje i publici za čitanje, saopćeno je iz Bošnjačke zajednice kulture "Preporod".

Autori prispjelih tekstova se bave "neohlađenim" neuralgičnim temama vezanim za bosansku kulturu, povijest i posljednji rat, pristupajući njihovoj obradi uglavnom sa unaprijed postavljenim tezama, pri čemu drama treba pozlužiti kao neka vrsta "dokaznog postupka" ili egzemplifikacije zadatih idejnih polazišta, što za posljedicu ima prevagu tipizacije nad karakterizacijom u profiliranju dramskih likova, navodi se u saopćenju.

U namjeri da zaštiti dignitet nagrade i ispuni njen osnovni smisao i nakanu osmišljenog vođenja aktivne politike u kulturi, članovi Žirija su jednoglasno i sa žaljenjem konstatirali da nijedna od prispjelih drama ne zadovoljava umjetničke kriterije na koje ih obavezuje ugled instituicije i ime pisca koje nagrada nosi, saopćeno je iz "Preporoda".

Istovremeno, Žiri, štiteći i njenu misiju u podsticanju domaćeg dramskog stvaralaštva, želi ohrabriti pisce, pogotovo one mlađe, da učestvuju u konkursu koji će se, vanredno, raspisati već u 2013. godini, s uvjerenjem da će eventualni veći odziv podrazumijevati i mogućnost izbora drame koja će s razlogom ponijeti ovu laskavu i prestižnu nagradu.

Žiri su činili: Nedžad Fejzić, Vedad Spahić i Zlatko Topčić.