Kultura
94

"Nijedan trag ne obećava put": Izložba sarajevskog umjetnika Bojana Stojčića

Piše: L. Č.
Sarajevski umjetnik Bojan Stojčić će u petak, 12. septembra sa početkom u 20 sati u galeriji Collegium Atristicum u Skenderiji otvoriti samostalnu izložbu pod nazivom "Nijedan trag ne obećava put".

U ovoj seriji radova autor ostavlja tragove (uglavnom se radi o tragovima veoma ograničenog trajanja) na lokacijama u kojima se kreće i objektima koji ih sačinjavaju. Svi zapisi ostvareni su u formi haiku poezije.

"Zapisi sami po sebi u najvećem broju slučajeva ne mogu samostalno stajati, već dobijaju svoje puno značenje tek u određenom prostoru sa kojim se udružuju u ostvarenju ideje. Zapisi su ponekad socio-političke prirode, dok su u drugim slučajevima intimna promišljanja simbolike i značenja koja određena lokacija ili objekat podražava. Uzevši to u obzir, ovaj rad je zapravo lični dnevnik u javnom prostoru", pojašnjava ovaj umjetnik.

Pored ove serije radova, bit će izložene instalacije i video projekcija.

U pitanju je video rad pod nazivom 'La storia appartiene ala pietra, il futuro al vento', ili u prevodu - 'Historija pripada kamenu, budućnost vjetru'. Rad je ostvaren u renesansnoj palati Giardino Banci Buonamici u gradu Prato u Italiji, a kompletan rad se sastojao od instalacije u vrtu te građevine", pojasnio je umjetnik u razgovoru za Klix.ba.

Bojan Stojčić je rođen 1988. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Godine 2007. upisuje Grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje diplomira 2011. godine. Pored grafičkog dizajna, intenzivno se bavi konceptualnom umjetnošću i crtežom. U decembru prošle godine je odbranio magistarski rad na master studiju Grafičkog dizajna na ALU, a zaposlen je kao art director u jednoj kreativnoj agenciji. Redovni je član ULUBIH-a i ULUPUBIH-a.

Bojan Stojčić je dosad imao tri samostalne izložbe: "Izložba" (Sarajevo, 2012.), "Razgovor sa Goyom" (Banja Luka, 2011.) i "Prva Samostalna Izložba" (Počitelj, 2010.)

Pored toga, tu su i grupne izložbe kao što su "Šta sve o tebi mogu da ne znam" (Sarajevo, 2013.), "Sarajevo ljubavi moja" (Beograd, 2013.), MINIMUM MAXIMUM (Basel, 2013.), City Lab (Mostar, 2013.), Internacionalno Bijenale Studentskog Plakata (Novi Sad, 2010.), "Tolerancija - 20 godina poslije" (Sarajevo, 2012.) i druge.