Kultura
0

Nije usvojen Prijedlog Odluke o promjeni Statuta Grada Sarajeva

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je danas Odluku o pristupanju promjeni Statuta Grada Sarajeva, ali nije usvojilo Prijedlog Odluke o promjeni Statuta Grada Sarajeva.

Nakon što Prijedlog Odluke o promjeni Statuta Grada Sarajeva nije dobio podršku vijećnika Socijaldemokratske partije (SDP-a), pa ta tačka nije ni usvojena, vijećnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za BiH (SBiH) napustili su sjednicu, koja je nakon toga prekinuta.

"Napuštamo sjednicu jer smo dovedeni u zabludu i obmanu od predsjedavajućeg Gradskog vijeća i Kluba vijećnika SDP-a. Kod utvđivanja dnevnog reda ove sjednice složili smo se da obje tačke budu u formi prijedloga i taj dnevni red je jednoglasno usvojen. Očekivali smo kooperativnost vijećnika SDP-a da će podržati izmjene Statuta Grada Sarajeva, član 23. i omogućiti popunu Gradskog vijeća na korektan način, ali je sada Klub vijećnika SDA došao u situaciju da je prevaren", kazao je predsjednik Kluba SDA u Gradskom vijeću Idriz Hodžić obrazlažući napuštanje sjednice.

"Svi vijećnici su glasali za pristupanje izmjenama Statuta, što je i obaveza koja proizilazi iz Zakona o principima lokalne samouprave. Međutim kod glasanja o Prijedlogu Odluke o promjeni člana 23. Statuta Grada Sarajeva SDP je bio suzdržan", kazao je Hodžić, naglasivši kako su za ovaj prijedlog odluke glasali svi vijećnici SDA, vijećnici SBiH, nezavisni vijećnik Vedran Jasmin Mehičević, vijećnica iz HDZ-a Ana Havel i vijećnica iz Stranke penzionera Ana Baltić.

Na sjednici je donesena i Odluka o pristupanju osnivanju javnog preduzeća “Olimpijski bazen Otoka” d.o.o. Sarajevo, te je usvojen Izvještaj o izgradnji zatvorenog olimpijskog 50-metarskog bazena na lokalitetu Otoka-Meander, općina Novi Grad.

Rok za završetak radova na izgradnji ovog bazena je 10. februar 2008., a vrijednost radova je oko 15.000.000 KM.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je danas Odluku o vršenju kafilerijskih usluga na području Grada Sarajeva.

Ovom odlukom propisuju se nadležnosti, organizacija, način i uvjeti vršenja kafilerijskih usluga na području Grada Sarajeva, u cilju uklanjanja životinja, pasa-lutalica, leševa životinja, određenih nejestivih nusproizvoda klanja, konfiskata i valioničkog otpada s javnih površina te sprječavanja i suzbijanja zaraznih bolesti životinja, zaštite zdravlja i sigurnosti građana.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je i Odluku o prihvatanju pokroviteljstva Grada Sarajeva nad “Internacionalnim festivalom MESS 2007.”, Odluku o prihvatanju pokroviteljstva Grada Sarajeva nad “13. Sarajevo film festivalom”, Odluku o prihvatanju pokroviteljstva Grada Sarajeva nad Festivalom “Baščaršijske noći 2007.”, te Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o prihvatanju pokroviteljstva Grada Sarajeva nad XXIII internacionalnim festivalom “Sarajevska zima” 2007.

Gradsko vijeće donijelo i Odluku o uspostavljanju saradnje između gradova Sarajevo i Konye, te je usvojilo Izvještaj o realizaciji projekta međugeneracijske solidarnosti u 2006. u okviru projekta “Sarajevo zdrav grad”, Program mjera i aktivnosti na unapređenju kvalitete života stanovnika Grada Sarajeva u trećoj životnoj dobi, Izvještaj o aktivnostima Grada Sarajeva na planu bilateralne međunarodne saradnje.

Gradsko vijeće je usvojilo i Nacrt Odluke o usvajanju izmjena i dopuna Regulacionog plana Kvadrant “C” Marijin-Dvor, te Nacrt Odluke o provođenju izmjena i dopuna tog regulacionog plana. Ovi nacrti odluka bit će upućeni u javnu raspravu u trajanju od 15 dana, a subjekti u javnoj raspravi bit će Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a, Zavod za izgradnju KS-a, javna komunlana preduzeća, te vlasnici i korisnici zemljišta.

Usvojen je i Nacrt Odluke o održavanju javnih česmi i fontana, spomen-obilježja, javnih kupatila i nužnika, te Nacrt Odluke o održavanju javnih satova. Nacrti odluka bit će upućeni u javnu raspravu koja će trajati 30 dana.