Damir Imamović
4

"Nije čudo što svi hrle u politiku, nigdje nema manje rada za više para"

Piše: Adisa Pobrić
Damir Imamović (Foto: Arhiv)
Damir Imamović (Foto: Arhiv)
Zatvore li institucije kulture od državnog značaja svoja vrata Sarajevo neće ostati grad bez kulture. Zapravo, gašenje vladinih kulturnih ustanova pokazuje da se sva važna kultura u BiH producira u nevladinom sektoru, kaže Damir Imamović za portal Klix.ba.

"Vlada se odavno odlučila na to da svoju ulogu svede na ulogu povremenog donatora nevladinom sektoru, misleći da će ga tako najlakše kontrolisati. Međutim, zbog tog odsustva inicijative pokazalo se da je vlada izgubila sav meritum kada je u pitanju kultura. Povremeni pokušaji institucija da stvore nešto novo su uglavnom predmet podsmijeha stručnjaka iz polja kulture jer pokazuju svu nekompetenciju vlasti", ističe ovaj umjetnik.

Imamović se ipak ne slaže s kolegama koji pozivaju na ukidanje ovih institucija ili njihovo isključivo prepuštanje tržišnoj utakmici.

"Ako je tako, onda i ministarstva kulture treba potpuno ukinuti", zaključuje Damir i objašnjava da "to što nešto trenutno ne radi ne znači da ga treba ubiti, to treba popravljati".

Prema njegovom mišljenju, stvari koje treba poduzeti za promjenu stanja su one tehničke.

"To su zakoni, budžeti, preraspodjele odgovornosti i stručnosti. Bilo kakvo kukumakanje o inertnosti samo pogoduje bezobrazluku likova i likića koji primaju po 5.000 KM mjesečno da bi se, onako usput, bavili stvarima od javnog značaja", kritikuje Imamović i dodaje kako nije čudo što ovih dana "svi hrle u politiku".

"Manje rada i odgovornosti, a više para nigdje nema", uvjeren je.